DGA – reactie intarziata comandata


Incepem azi asa cum am promis o analiza a activitatii desfasurate de Directia Generala Anticoruptie in anii 2008, 2009 si 2010.Hai sa vedem care era atitudinea acestei institutii, vis-a-vis de ceea ce se intampla in Moravita.Inainte de asta, un lucru trebuie precizat:

In decembrie 2007 niste „baieti destepti” si anume Valeanu (Corpul de control IGPF), Bardas(director DPF Timisoara), Bontidean(director adjunct DPF Timisoara), Florea(adjunct sef IJPF Timis) si Baraitaru(sef IJPF Timis) au luat decizia de a-si forma propria” echipa de lucru” pentru a beneficia de potentialul imens si neexploatat pe  care il avea Moravita .Faptul este stiut si cunoscut.

In activitatea Directiei Generale Anticoruptie pe anul 2008 si 2009 nu se face vreo referire la implicarea personalului MAI in activitati de contrabanda si trafic cu tigari.Conform analizei activitatii,  informatiile obtinute de DGA  provin în principal din:petitii, apeluri TelVerde, rapoarte informative, sesizări ale celorlalte structuri din minister, de la institutiile publice, mass-media etc.Tot din analiza rezulta ca in perioada 2008 si 2009 activitatea DGA s-a rezumat si axat in principal pe sondaje de opinie, cresterea increderii personalului MAI in activitatea DGA, precum si campanii si proiecte pentru  prevenirea si combaterea  coruptiei.Bravo!

Acum sa vedem ce se scria in presa in acea perioada despre Moravita, doar cateva fragmente luate doar dintr-o singura sursa tiberiukiss.wordpress.com :

„PCTF Moravita este un sat fara caini.Toate organele statului, incepand cu Garda Financiara si IPJ Timis si culminand cu serviciile secrete, cunosc in detaliu modul in care se practica contrabanda cu tigari neaccizate din duty-free-urile de la frontiera cu fosta Iugoslavie. Si, in afara de informari sterile, nimeni nu face nimeni. Ba mai mult, intorc capul si fac cota parte din marea evaziune fiscala. Exista o singura victima: statul roman! Normal, si o gasca de functionari, politicieni si interlopi imbogatiti, peste masura.”

„In luna aprilie, duty-free-urile din Moravita au raportat catre DRV Timis vanzari in cantitate totala de 475.655 cartuse de tigari. Atunci, taxa de smecher era de 2 euro pe fiecare cartus care iesea din magazin: unul la Vama, unul pentru Politia de Frontiera.  Pe primele trei saptamani din luna mai, cand s-a facut rocada mare intre Arad si Timis, in sensul ca vamesii din Nadlac au aterizat peste noapte la Moravita, iar cei de aici s-au dus la frontiera cu Ungaria, raportarile magazinelor de pe fasia cu fosta Iugoslavie au ajuns la 1.109.174. Practic, intr-o luna intreaga, magazinele din Moravita au triplat vanzarile. Si taxa de ciumeg a crescut la 3 euro.In iunie duty-free-urile au dat lovitura de piata, comercializand fix 2.360.667 cartuse. Deci, iunie a fost dublu fata de mai, iar mai triplu fata de aprilie! Din nou, taxa a urcat: 5 euro!”

„Daca e sa ne luam dupa raportarile magazinelor din Moravita, pe la punctul de frontiera cu fosta Iugoslavie trebuie sa fi fost un trafic infernal de persoane: in aprilie peste 235 mii oameni, in mai peste 600 mii, iar iunie…peste 1,1 milioane oameni! E tare, nu? La prima impresie, PCTF Moravita pare un fel de Charles de Gaulle sau Heatrow. La o alta ochiada pe unele pelicule surprinse cu infrarosu si pe filmulete de 2000 DIN, se vede clar ca si cartusele de tigari netimbrate, care intra in Romania prin PCTF Moravita, au picioare, sunt vertebrate, ambidextre si bipede! In rest, simple povesti, cu un final previzibil: circula marfa, CNP-urile, grupurile de interlopi, fratii cu vamesii si politistii de frontiera. Circula si banul. Tot dinspre Timisoara inspre Bucuresti, cu mici opriri pe la Arad, Oradea, Cluj!”

„Evident, ca sa vedeti cat de preocupati sunt de acest fenomen unii si altii, va dau exemplul excelentei sale, Aurel Matiut, un mare fan al lui Falca de la Arad si Craciunescu de la Timis. Imi cer scuze, dar nu am gasit o pilda mai buna decat adresa nr. 16021 din 3 iunie 2009, prin care mai marele vamilor din vestul Romaniei isi anunta subordonatii din Moravita, Naidas si Jimbolia…si acum fiti foooooaaartteee atenti aici: Avand in vedere ordinul….privind masuri de intarirea supravegherii si controlului vamal al activitatii de introducere si comercializare a marfurilor in regim duty-free, incepand cu data de 3 iunie 2009, birourile vamale mentionate voir transmite situatia vanzarilor de tigarate, la sfarsitul fiecarei ture, numai pe Intranet (Lotus) la adresa Aurel Matiut. E clar? A priceput toata lumea cum sta treaba cu…secretul de serviciu al tigarilor de contrabanda? Si inca ceva: caracterele bold din adresa (numai) apartin in exclusivitate marelui Aurel Matiut. Si, pe aceasta cale, imi cer scuze sefului DRV TImis ca si aceasta adresa a ajuns la mine. Nu pe Lotus, ci pe Cocorul!”

„Lucrul bun pe care l-a făcut acest blog a fost presiunea mediatică şi care fierbe zilnic minţile celor ce-l citesc, ajungând la peste 28.000 de accesări, semn bun dacă socotim că autorităţile se mişcă doar dacă sunt împinse de la spate de către mass-media. Aşteptăm mişcări şi din partea DGA – SJA Timiş – o altă înstituţie finanţată de către UE, nu de alta dar măcar să  îşi mai spele ruşinea slugărniciei către infractorii corupţi ai statului, de care a dat dovadă până acum. La SIIPI Timiş nu le putem cere încă nimic, încă nu s-au dezmeticit din lovitura dată de către blogul nostru, dezvăluiri care l-a costat pe Miciulică Radu scaunul de şef al serviciului, în momentul de faţă aşteptând cuminte la dispoziţie, în concediu medical, în ce instituţie îl va arunca cei de la Bucureşti. IPJ Timiş să nu doarmă liniştit că oricum nu am uitat despre dosarul “Forand Instal” şi încă aşteptăm să vedem rezultatul cercetărilor precum şi poliţiştii implicaţi în această afacere murdară care a disperat societatea civilă. Mulţumesc şi pe această cale, cititorilor şi celor care îmi pun la dispoziţie periodic, materiale, pulsul instituţiilor din care fac parte şi care speră că totuşi, într-o zi, lucrurile se vor schimba în bine.”

„Si ca sa vedeti ca timpul e ireversibil, va mai spun ca pana acum, sute de camioane cu tigari de contrabanda au fost filmate, documentate si arhivate pentru momentul cheie: noiembrie 2009! Cine e inteligent a priceput ca la magazinele din PCTF Moravita se vinde doar in detail, en-gros se face cu camionul, tirul si tralerul, unde profitul curat, la fiecare transport organizat de baietii destepti se ridica la fix 150.000 euro!  Cine sunt baietii destepti si cine-i controleaza, asta stiu doar putini. Practic, o mana de oameni, in special cei care au acces la circuitul documentelor din antrepozitul din Constanta. Si atunci se mai mira lumea de ce asa bataie pe un loc de munca la Moravita si, de ce nu, Varsand, Nadlac sau Turnu, ca doar tirul si sistemul-capac pe acolo se foloseste. Nimeni nu vede, nimeni nu aude, toata lumea incaseaza!”

„Inca de vineri, la PCTF Moravita, recte Politia de Frontiera, s-a schimbat garnitura, in faza asta, pentru 28 de zile. Fostii sefi de tura de la Moravita, subinspectorii Radu Felecan, Alin Milea, Cristian Florea si Cristian Sturza au parasit terenul de joaca, in locul lor venind alte pile politice sau ale altor cercuri de interese.

Fromos din partea sefilor de la Bucuresti ca au inceput schema de iulie cu o doamna subinspector, Claudia Ciurdar, care chiar a prins prima tura si prima zi insorita de lucru, dupa ce s-a rupt pe la Severin ca sa devina ofiter. O sa radeti, dar doamna nu e de nici sase luni in corpul superiorilor si are si tutala, asa cum cere legea, pentru inca jumatate de an. Deci, in atare circumstante atenuante, daca s-ar fi tinut cont de normele interne, doamna nu ar fi avut ce sa caute in functia de sefa de tura la PCTF Moravita. Stati calmi: nu s-a tinut cont! Dovada ca, inca de la sosirea in gara de la Moravita, doamna a dat o lovitura de zile mari, lasandu-i pe subofiteri cu ochii la neoane: 70% taxa de timbru!!! Firimiturile pentru papagali in uniforma! Ce combatere a Infractionalitatii Trasfrontaliere, ce acolit cu nume de Dinca, ce vremuri apuse de la Turnu…aici, trai pe vatrai! Macar, pe tura cealalta, Radu Popa a fost mai domn si a connsiderat ca un barbat trebuie sa fie demn pana la capat: 30% taxa de timbru!

In cea de a treia tura, aici deja s-a depasit bunulsimt si logica lucrurilor, semn ca pana si nea Baraitaru, care cu data de 15 iulie ne pareseste si se duce intr-un judet invecinat, s-a isterizat si sa ratoit la pupila pe nume Ionut Negoescu. Stati jos? Si acum, tineti-va bine de manerele scaunelor: intr-o ora jumate, pe tura tanarului subinspector si sub ochii lui de vultur plesuv, au intrat peste 1000 de baxuri de tigari. Normal, nu le-a vazut, nu le-a auzit si nici nu a simti altceva decat aaaassssaaaa….un fosnet usooooor de hartie creponata! Oricum, bucuria a fost mare, iar interlopii timisoreni au sarbatorit pe cinste! In ce priveste ultima tura, condusa de Mocanu Adrian, aici lucrurile sunt ceva mai simple: omul e puternic si de neclintit. De asta, chiar mi-e si frica sa scriu, dovada ca nu am sa-i mai pronunt niciodata numele. Imi cer scuze, inca de pe acum ca l-am deranjat, ca a fost sunat din pricina mea si promit solemn ca o sa fiu baiat cuminte si am sa-l las sa rupa fasul. Nonstop, ca-i fara numar, nene Fane Celular! Ce mai…ca-n Germania! Ca-n Franta si Italia!”

„Acum, cei 40% care se indreptau spre un imobil de pe strada Lidia din Timisoara – nu se aude foarte bine, ca se ciocnesc paharele – s-au transformat in 50%. Diferenta de 50%  ramane pe loc la PCTF Moravita – scuzati repetitia si redundata, dar trebuie sa priceapa si vamesii simplii cum sta treaba de-acum incolo, caci vor pleca cu mult mai putin acasa . In rest, dupa acest episod, la auzul unor nume grele din politica judetului Timis, dar si a unor ministrii din cabinetul lui Emil Boc, sistemul Cocorul a cedat. Nu nervos, ci lamentabil, dar la datorie!”

„Asadar si prin urmare, iata breaking news-urile, demne de CNN, atata timp cat sursele sunt mai mult decat oficiale si, spre deosebire de organele in drept – Garda Financiara si Politia – noi chiar am vazut cu ochisorii nostri o pelicula de zile mari, care a aterizat pe mailul unui procuror, tocmai de pe un megaserver din Antilele Olandeze. Chiar daca inregistrarile audio-video – 3 bucati la numar – au parcurs ceva drum pana la Timisoara, via Bucuresti, nu si-au pierdut din calitate: pixeli din greu, sunet filtrat si voiosie mare. Personaje, nu sunt prea multe. Si daca sunt, parerea mea, ele sunt secundare. Eroul principal al povestii, eroina daca vreti, este o sacosa de culoare inchisa, plina ochi cu euroi. Si, pentru ca stiu ca va plac detaliile, va spun ca suma exacta e de fix 250.000 euro! „

„Aparent, fara nicio legatura cu mesagerul din Antilele Olandeze, azi de dimineata, la sediul central al Politie de Frontiera Timis au fost chemati toti sefii de tura din Moravita. Nu au plecat de acolo, nici pana la ora asta, ca era lume multa care astepta sa-i cunoasca: de la SIPI, de la DGA, de la Interpol si…inca cineva. Un tip misterios, cu o misiune absolut senzationala care, de mai bine de opt luni, a tacut, a facut si a documentat, asa cum numai in filmele cu James Bond ati mai vazut.

Asadar , DGA nu avea suficiente informatii din presa sa reactioneze; a intors capul si a privit in cealalta parte in 2008 si 2009.Oare SRI a informat DGA despre ce se intampla in Moravita? Eu cred ca da.Si inca ceva, in 2008 DNA incepuse un dosar privind fapte de coruptie din vama Moravita, dosar care din motive necunoscute, s-a oprit brusc.Dar asta e un alt viitor subiect.

Insa brusc , in  2010, parca reinviata din propria cenusa, evident dupa inchiderea duty-free-urilor si alegerile prezidentiale din decembrie 2009, DGA a adoptat Planul de măsuri privind prevenirea  şi combaterea implicării personalului M.A.I. în activităţi de contrabandă şi trafic de ţigări.Bravo, din nou.

Zvon : in 9 decembrie anul trecut, cu ocazia zilei anticoruptiei, DGA a impartit pliante facute de firma Ornella Design, in care actionari sunt sotia, fiica si ginerele lui Costi Ostaficiuc , presedintele Consiliului Judetean Timis; banii pentru pliante  au fost dati de Consiliul Judetean Timis.Vedeti ironia situatiei?

In final inchei cu un paragraf din analiza activitatii DGA pe anul 2010:

„Activităţile derulate în anul 2010 au urmărit realizarea unor indicatori pozitivi, reflectaţi în Raportul Uniunii Europene privind Mecanismul de Cooperare  şi Verificare. Documentul experţilor Comisiei Europene, dat publicităţii în luna iulie 2010, evidenţiază în mod pozitiv activitatea Direcţiei Generale Anticorupţie.”Aplauze.

http://www.mai-dga.ro/downloads/bilant_DGA_2008.pdf

http://www.mai-dga.ro/downloads/Bilant_DGA_2009.pdf

http://www.mai-dga.ro/downloads/Bilant_DGA_2010.pdf

Anunțuri

3 responses to “DGA – reactie intarziata comandata

 • !!!

  sa vedem ce va fi…

 • valerian

  M-ai inteles gresit.Eu nu demasc nimic, cele prezentate sunt din surse deschise: articolelele sunt pe net si bilanturile DGA sunt de pe site-ul lor.Eu doar le pun in acelasi plan.Urmeaza MAI,CSAT,DNA.Eu am plecat de la Moravita in 2007 la presiunile lui Bontidean si Baraitaru pentru ca ei sa-si poata aduce alti oameni.

 • !!!

  De Jimbolia nu scrii nimic??
  Te rog fi corect si demasca tot ,nu fii rautacios!!!!
  Nici tu nu ai fost un sfant!!!!!
  ADU-TI AMINTE DE UNDE AI PLECAT SI CUM AI PLECAT!!!!!!!

Spune-ti parerea...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: