Statul clona (IV) – Pact cu mafia


In data de 05 octombrie 2010, momentul de inceput al dosarului „Moravita”,  cu 5 zile inainte ca investigatorul sub acoperire Voda Mihai Cristian sa fie detasat la Moravita , DGA inainteaza catre DNA lucrarea cu nr. P/1233049/S.A./05.10.2010.Cele doua litere reprezinta initialele numelui lucratorului DGA care a facut lucrarea.

In aceasta lucrare , DGA comunica DNA ca ” o parte din sumele de bani obtinute din traficul de tigari de la Moravita este data superiorilor din conducerea IJPF Timis si IGPF „.La acel moment, la conducerea IJPF TIMIS se afla Iures Cornel si Mudure Ioan, iar la conducerea IGPF se afla Buda Ioan si Bratan Cristinel.

In 24 februarie 2011, imediat dupa descinderile din vami , Traian Igas, ministrul de interne declara: „Apreciez, în bătălia in coruptia din vami, o implicare deosebită a chestorului Buda fără de care nu am fi putut să ajungem la rezultate”.Mai mult, Traian Igaş a apreciat că fără ajutorul şefului Poliţiei de Frontieră, chestorul Ioan Buda, rezultatele anchetei în cazul vămilor ar fi întârziat sau nu ar fi existat.

El a adăugat că nu ia în calcul demiteri „câtă vreme nu există elemente de suspiciune sau elemente dovedite că cei de la nivel central ar fi implicaţi în aceste acte care nu ne fac cinste”.

Domnule Igas, structura  anticoruptie al ministerului pe care il conduceati la momentul respectiv, adica DGA, a transmis o informare catre DNA ca banii ajung la sefii IGPF si IJPF Timis.Nu era de ajuns sau nu ati stiut de aceasta informare?Sau ati avut un alt interes?

Declaratia lui Buda din 2 martie 2011 : ” Am sprijinit activitatea DNA si DGA din vami pe tot parcursul actiunii”.Seful Politiei de Frontiera, Ioan Buda, a declarat  ca stia despre actiunile organizate de Directia Nationala Anticoruptie si ale Directiei Generale Anticoruptie, insa neaga ca si-ar fi schimbat oamenii din posturi inaintea controalelor”.

De ce avea nevoie  DNA de sprijinul lui Buda si al lui Iures?

Raspuns : pentru infiltrarea investigatorului sub acoperire in Politia de Frontiera, si nu numai la Moravita , ci si in celelalte puncte Siret, Albita, Naidas.

Insa aceasta infiltrare s-a facut in afara unui cadru legal , producand consecinte care vor fi relevate la momentul potrivit.

Se impune o intrebare:  De ce DNA nu a tinut cont de informarea DGA?

Pentru ca era prea tarziu.Si acum sa vedeti ironia situatiei.

DNA a solicitat sprijinul sefului IGPF si IJPF Timis putin inainte de luna august 2010, cand s-a facut infiltrarea investigatorului sub acoperire.

Doua luni mai tarziu, DNA primeste informarea de la DGA ca ofiteri din conducerea IJPF Timis si IGPF adica cei carora le solicitase sprijinul, sunt implicati in fapte de coruptie.

Stia oare DNA despre implicarea conducerii IGPF in acte de coruptie, in contextul in care acelasi procuror instrumentase in 2008 un dosar privind fapte de coruptie in vama Moravita si in care se vorbeste despre circuitul banilor?

Daca DNA stia despre implicare conducerii IGPF in acte de coruptie, de ce totusi au dezvaluit ancheta privind Moravita, solicitandu-le sprijinul ?

A vrut oare DNA sa ajunga la adevaratii coordonatori ai coruptiei din vami?

A fost o ancheta obiectiva, impartiala si secreta  sau una  selectiva si la comanda?

In urma celor prezentate, trageti voi concluziile pe care le considerati de cuviinta.

Anunțuri

Spune-ti parerea...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: