Antepronuntare sau interpretare eronata?


In 06 mai 2011 Curtea de Apel Timisoara a dispus revocare masurii arestarii pentru lotul Moravita si instituirea masurii obligarii de a nu parasi tara.Totodata, in cadrul acestei masuri instanta a dispus si obligatia de a nu exercita profesia de politist pana la solutionarea definitiva a cauzei.

Voi face o analiza asupra instituirii acestei obligatii in articolul urmator.

Obligatia a fost dispusa de instanta de judecata in temeiul art. 145 alin.(3) lit. f care prevede :„sa nu exercite profesia, meseria sau sa nu desfasoare activitatea in exercitarea careia a savarsit fapta”.


Prin aceasta enumerare „sa nu exercite profesia, meseria sau sa nu desfasoare activitatea” intentia legiuitorului a fost de a acoperi cat mai multe situatii care se pot ivi in practica.El lasa la latitudinea judecatorului de a aprecia care din aceste masuri este cea mai potrivita si bineinteles , legala, atata vreme cat aceeasi situatie nu este reglementata prin norme speciale.

Codul de procedura penala este o lege generala.

Normele generale – asa cum este si art.145 Cpp – sunt norme care au sfera cea mai largă de aplicabilitate, uneori se spune că aceste norme formează dreptul comun.

Normele  speciale  sunt normele care se aplică unei sfere restrânse de relaţii, norme care au un caracter derogativ de la ceea ce se înţelege prin dreptul comun.

O astfel de norma speciala este art.65 din Legea 360/2002 privind statutul politistului.In acest articol la alin. (1) si (2) se prevede ca in cazul în care împotriva poliţistului s-a început urmărirea penală sau acesta a fost trimis în judecată, menţinerea sa în activitate se hotărăşte după soluţionarea definitivă a cauzei.

Poliţistul faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală sau care este judecat în stare de libertate ori liberat provizoriu pe cauţiune este pus la dispoziţie.

Asadar, in codul de procedura penala , care este cadru general, legiuitorul lasa la dispozitia judecatorului de a aprecia care din obigatii sa fie instituita, in concordanta cu normele speciale care reglementeaza aceeasi situatie, daca ele exista.In cazul de fata, existenta normelor speciale din Legea 360/2002 aveau prioritate in a fi aplicate, iar judecatorul trebuia sa aplice obligatia de a nu exercita activitatea in desfasurarea careia s-a savarsit fapta, si nu aceea de a interzice exercitarea profesiei.

Acest rationament juridic este intarit si de decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie din data de 21.07.2011 in dosarul nr. 609/59/2011,(Moravita) precum si decizia 1789 a ICCJ din data de 03.05.2011 in dosarul nr.388/39/2011 (Siret).

In Legea 360/2002 privind statutul politistului  la art.65 se prevede ca mentinerea in activitate a politistului se hotaraste dupa solutionarea definitiva a cauzei.Instituirea obligatiei de a nu mai exercita profesia de politist  poate  fi interpretata ca o antepronuntare in cauza.

Mai mult de atat, se incalca principiul egalitatii de tratament , avand in vedere ca o parte din politisti sunt la dispozitie ( lotul 2 Moravita, lotul Siret, Lotul Albita) si o parte sunt suspendati din activitate (lotul 1 Moravita).Intr-o acceptiune mai larga, putem vorbi chiar de o incalcare a art.6 din Conventie – dreptul la un proces echitabil.

Dupa ce a fost instituita obligatia de a nu exercita profesia de politist, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Timis a dispus printr-o dispozitie suspendarea din activitate a politistilor pana la solutionarea definitiva a cauzei, invocand ca temei legal hotararea Curtii de Apel Timisoara.

Haideti sa vedem care sunt consecintele unei astfel de masuri.

In luna ianuarie 2012 m-am adresat Directiei Generale Juridice din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor solicitand un raspuns la intrebarea daca pe perioada suspendarii din activitate se pastreaza sau nu calitatea de politist.

In data de 10 ianuarie 2012 am primit raspuns (este atasat la finalul articolului) prin care se precizeaza ca pe perioada suspendarii nu se pierde calitatea de politist.Pastrandu-si calitatea, politistul nu poate desfasura nici o alta activitate , deoarece ar intra in stare de incompatibilitate asa cum este prevazuta in art. 45 lit. g,h si i, politistului ii este interzis:

g)sa efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activitati de comert ori sa participe la administrarea sau conducerea unor societati comerciale, cu exceptia calitatii de actionar;

h) sa exercite activitati cu scop lucrativ de natura sa lezeze onoarea si demnitatea politistului sau a institutiei din care face parte;

i) sa detina orice alta functie publica sau privata pentru care este retribuit, cu exceptia functiilor didactice din cadrul institutiilor de invatamant, a activitatilor de cercetare stiintifica si creatie literar-artistica.

In cazul in care un politist suspendat exercita vreo activitate din cele mentionate mai sus care atrage incompatibilitatea, ar putea fi declansata o cercetare administrativa , iar in urma judecarii in consiliul de disciplina sa fie destituit din functia publica.

Se pune intrebarea : Ce munca ar trebui sa desfasoare un politist suspendat, astfel incat sa traiasca si sa asigure traiul familiei si totodata sa nu incalce art. 45 lit. g,h,i din Statutul politistului?

Interpretul, altul decât legiuitorul însuşi, nu trebuie considerat o unealtă oarbă care aplică litera legii nesocotindu-i spiritul, nici cineva care se substituie voinţei legiuitorului. El trebuie să promoveze unitatea dintre literă şi spirit, în scopul realizării dreptăţii. Aşa cum o lege nedreaptă nu e bună, o interpretare care duce la nedreptate nu e nici ea bună.

Anunțuri

Spune-ti parerea...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: