Dosarul DNA 54/P/2008 – Moravita


In martie 2008 la DNA a fost inregistrat dosarul penal 54/P/2008 privind vama Moravita, instrumentat de procuror Cerbu Ioan Viorel, acelasi procuror care a instrumentat si dosarul Moaravita in care aproape 100 de politisti si vamesi au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie.

Totul a inceput cu denuntul lui F.L.C. forlmulat in data de 20 februarie 2008, in care acesta sustinea ca „in perioada iulie- august 2007, cand am lucrat ca agent detasat la PTF Moravita, anumite persoane agreate de politistii de frontiera si vamesi au introdus in numeroase randuri cantitati mari de tigari in tara, marfa fiind cumparata de la magazinele duty-free; beneficiarii tigarilor au dat cate  100 euro per bax.Din discutiile purtate cu colegii mei , o parte din suma primita era data lui Florea Stefan Valeriu, adjunctul sefului IJPF Timis si lui Bardas Silviu Dan, directorul Directie Politiei de Frontiera Timisoara, acestia doi fiind la curent cu activitatile ilicite de introducere in tara de tigari”.Denuntul privea si 6 agenti ai Detasamentului de Interventie al IJPF Timis, unul din ei fiind agentul N.L., care s-a sinucis la inceputul lunii februarie 2009, moartea acestuia ridicand multe semne de intrebare.Acesti agenti apar intr-un proces-verbal de verificare al DGA din data de 13 martie 2008.

Prin adresa nr. 907030/S.A./2008 DGA inainteaza catre DNA Bucuresti lucrarea continand 105 file privind actele premergatoare urmaririi penale efectuate in cauza.Acesta este momentul cand apare dosarul 54/P/2008 instrumentat de procuror Cerbu Viorel.

In data de 07.04.2008 procurorul de caz emite ordonanta de introducere in cauza a investigatorului cu identitate reala FLC, pe o perioada de 30 de zile respectiv 07.04.2008-06.05.2008.Acesta a fost autorizat sa desfasoare activitati , printre care si urmatoarea :”sa se implice in activitatea infractionala cercetata in prezenta cauza si in acest sens sa deruleze operatiuni de tranzitare prin PTF Moravita a unor cantitati de tigari”.

Desi practica CEDO recomanda statelor membre ca in cazul folosirii investigatorilor sub acoperire, activitatea acestora sa se rezume la culegerea de date si informatii, iar atitudinea acestora sa fie una pur pasiva, procurorul autorizeaza in acest caz comiterea de infractiuni.Derularea de operatiuni de tranzitare a unor cantitati de tigari nu poate fi considerata o atitudine pasiva.

In dosarul Moravita 2011, procurorul autorizeaza investigatorul cu identitate protejata sa comita infractiuni, dar de data aceasta sub o alta formulare: „sa deruleze operatiuni disimulate de natura sa conduca la crearea unor imprejurari susceptibile sa determine cercetarea sa pentru savarsirea unor fapte penale referitoare la regimul trecerii de bunuri peste frontiera”.Eee! Altceva.Dar sa revenim.

Aceasta ordonanta a fost prelungita o singura data la 05.05.2008 pe perioada 07.05.2008-05.06.2008.

Aceste ordonante privind investigatorul au fost trimise de DNA si catre DGIPI prin adresele din 07.04.2008 si 06.05.2008, semn ca serviciul secret al MAI monitoriza zona Moravita.

Tot in 07.04.2008 Tribunalul Bucuresti a dispus prin incheierea nr.229/A.I./2008 autorizarea interceptarii si inregistrarii audio-video a convorbirilor purtate in mediu ambiental si inregistrarea convorbirilor telefonice privind mai multi agenti din PTF Moravita pentru perioada 07.04.2008-06.05.2008.Aceasta autorizare a mai fost prelungita prin incheierea 329/A.I./2008 a Tribunalului Bucuresti pentru perioada 07.05.2008-05.06.2008.

In data de 07 iulie 2008 ofiterul P.F. face un denunt privind fapte de coruptie in care este implicat Florea Stefan, adjunctul sefului IJPF Timis, si alti ofiteri si agenti din PTF Moravita.

Prin adresa nr. P/907761/S.A./07.07.2008 DGA inainteaza denuntul catre DNA , fiind conexat dosarului deja in lucru 54/P/2008.

Procurorul Cerbu dispune prin ordonanta de delegare din data de 09.07.2008 audierea lui P.F. si identificarea faptuitorilor.

Ofiterul P.F. este audiat la data de 21.07.2008 afirmand printre altele ca „pentru un bax se da intre 60 si 100 euro;vanzarile de tigari erau raportate la IJPF Timis astfel incat se cunoaste cantitatea vanduta; o parte din bani ii revenea lui Florea Stefan;Florea isi primeste banii la biroul sau sau in alte locatii de ei stiute, prin intermediul a catorva oameni de incredere;seful de punct este cel care duce banii de la mai multe ture”.

Aceasta declaratie a fost inaintata catre DNA la 31.07.2008.

Cu acordul lui, ofiterul P.F. a fost delegat la PTF Moravita 60 de zile, incepand cu data de 21.10.2008.

In 16 decembrie 2008 ofiterul P.F. preda pe baza de proces-verbal catre DGA un CD marca Princo care continea doua inregistrari ale unor discutii dintre el si  alte doua persoane.

In prima inregistrare persoana respectiva C.L. afirma ca „a dat si 100 000 euro spaga intr-o singura tura ” si ca ” pentru ocuparea unui post la PTF Moravita , un agent trebuie sa dea 6000 euro, iar un ofiter 10000 euro, sefilor care au putere de decizie, referindu-se la Florea Stefan”.

In cea de-a doua inregistrare, persoana respectiva F.C. afirma ca ” o parte din banii obtinuti din tigari ii da lui Cumpanasu Iliuta, adjunct la directorului DPF Timisoara”  si ca acesta „intervine la politistii de frontiera pentru a-i permite introducerea in tara a unei cantitati de tigari fara sa le mai dea mita”.

In mod cu totul bizar si nejustificat , DGA inainteaza declaratia lui P.F.  si CD-ul cu cele doua inregistrari catre DNA , 4 (patru)  luni mai tarziu adica in 03 aprilie 2009.Acestea sunt inregistrate la DNA la dosarul 54/P/2008 in data de 13 aprilie 2009.

Acesta este ultimul act care se face in dosarul 54/P/2008.Sau cel putin asa reiese din volumul  dosarului Moravita 2011.Poate exista si alte acte procedurale arhivate si puse la pastrare, cine stie.

 Sa vedem insa ce s-a intamplat in acest interval .

In 6 februarie 2009 agentul N.L. se sinucide cu arma din dotare, intr-o noapte in timpul serviciului.Agentul facuse obiectul unor verificari ale DGA in dosarul 54/P/2008.La acea vreme, colegii spuneau ca că era un om echilibrat şi cu un caracter deosebit. N.L. era campion în arte marţiale şi era poliţist cu experienţă.

La sfarsitul lunii martie 2009 chestorul Nelu Pop seful Politiei de Frontiera Romane a declansat o serie de controale in teritoriu.Controalele s-au desfasurat pe  o perioada de trei luni de zile.

„Ca urmare a neregulilor constatate de mine in toata Politia de Frontiera, am dispus o serie de controale si verificari la nivelul Inspectoratelor Judetene. Am constatat ca exista o serie de neajunsuri in ce priveste managementul general, combaterea coruptiei interne, supravegherea si controlul frontierei”, a declarat chestor principal de politie Nelu Pop, seful Politiei de Frontiera Romane, fara sa individualizeze abaterile savirsite pe fiecare Inspectorat in parte.

„Atrag foarte serios atentia tuturor managerilor din Politia de Frontiera sa-si indeplineasca misiunile in ce priveste supravegherea si controlul frontierei si nu in ultimul rind combaterea coruptiei interne„, a mai spus chestor principal Pop.

Dupa controalele facute, reprezentantii IGPF au declarat ca pentru prevenirea actelor de coruptie in rindul politistilor de frontiera vor organiza o structura proprie de preventie formata din ofiteri specializati.

Oare aflase chestorul Nelu Pop despre dosarul DNA privind vama Moravita si posibil alte vami?

In martie chestorul Anghel Andreescu s-a pensionat la cerere.Dacă în cazul celorlalti  generalilor  motivul pensionării ar fi putut fi reorganizarea declansata de ministrul Nica la acea vreme,  în cazul chestorului Anghel Andreescu nu se poate vorbi de aşa ceva. Postul său nu fusese modificat în niciun fel de reorganizare, fapt ce lasă să se înţeleagă că motivele depunerii dosarului au fost, poate,  de altă natură.

Unul din cei vizati in dosarul 54/P/2008 era directorul DPF Timisoara, Bardas Dan , aflat in stranse legaturi cu chestorul Anghel Andreescu, la acea vreme secretar de stat pe ordine si siguranta publica in MAI.

la 1 aprilie 2009 din ordinul prefectului Bacala au fost introduse filtre de control la vama Moravita.Au fost scoase in 2 mai si reintroduse trei saptamani mai tarziu in 22 mai.

La 1 mai 2009 au fost desfiintate directiile politiei de frontiera.Bardas a iesit la pensie.

In iulie 2009,  Baraitaru Aristotel pleaca de la sefia IJPF Timis si  este numit sef la DGA Mehedinti.In locul sau este numir chestorul Andras.

In 13 iulie intr-un articol scris de Tibi Kiss se spunea ca “sute de camioane cu tigari de contrabanda au fost filmate, documentate si arhivate pentru momentul cheie: noiembrie 2009! In acelasi articol mai scria ca „un tip misterios, cu o misiune absolut senzationala care, de mai bine de opt luni, a tacut, a facut si a documentat”.

La 01 octombrie 2009, Dan Nica, ministru de interne, declara public  ca la punctele de trecere a frontierei din vestul tarii se face trafic intens de tigari, si a afirmat ca banii din aceste activitati se duc in campania electorala, fara sa precizeze catre ce partide merg aceste venituri.Nica s-a referit la traficul cu tigari de la punctul de trecere Stamora Moravita.

La aceeasi data 01 octombrie 2009, Dan Nica a fost demis de la Ministerul de Interne.El a fost inlocuit cu Vasile Blaga.

Intr-o declaratie din 13 februarie 2011, imediat dupa arestarile din vami, Viorel Hrebenciuc sustinea ca la momentul in care Dan Nica a fost remaniat din functia de ministru de Interne, in 2009, acesta pregatea o actiune de arestari la Stamora Moravita, dar nu a fost lasat. Uitati-va cum spunea domnul Nica atunci, la emisiuni, la televiziuni, dar nu s-a uitat nimeni la el, eram toti in campanie prezidentiala si declaratiile lui au trecut nebagate in seama”, a adaugat Hrebenciuc.El a sugerat ca Dan Nica a fost schimbat ca ministru de Interne pentru a nu mai avea loc actiunea planificata la Stamora Moravita.

Se impun cateva intrebari:

De ce dosarul 54/P/2008 s-a oprit in decembrie 2008?

De ce procurorul nu a mai desfasurat nici o activitate in acest dosar, desi in aprilie a intrat in posesia acelui CD cu cele 2 inregistrari?Poate ca in instanta nu erau luate in considerare, dar pentru procuror aveau cel putin valoarea unor indicii.

De ce CD cu cele doua inregistrari nu exista la dosarul Moravita 2011, din moment ce dosarul 54/P/2008 a fost conexat?

Exista oare si alte acte procedurale si inregistrari in dosarul 54/P/2008 care nu au fost puse in volumul cauzei Moravita 2011?

Conexarea dosarului 54/p/2008  fost oare o tentativa de a-l „ingropa”?

Concluziile le trageti singuri.

Anunțuri

2 responses to “Dosarul DNA 54/P/2008 – Moravita

Spune-ti parerea...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: