Indiferenta penala (I)


Dupa cum va amintiti, in  6 mai  2011 Curtea de Apel Timisoara a pus in libertate lotul Moravita, inlocuind masura arestarii cu interdictia de parasire a tarii.DNA a facut recurs , insa ICCJ a mentinut solutia.

In cadrul masurii preventive a fost instituita obligatia de a nu exercita profesia de politist sau lucrator vamal pana la solutionarea definitiva a cauzei.

In data de 10 mai 2011 seful IGPF chestor Buda Ioan, prin adresa nr. 308862, solicita presedintelui Curtii de Apel Bucuresti un punct de vedere privind „modul de aplicare a masurii prevazute de art.145 alin.(1^2) lit.f Cod procedura penala dispusa de completele de judecata in cazul politistilor de frontiera cercetati in cauzele penale” .

Adresa a fost inregistrata la Cabinetul Presedintelui Curtii de Apel Bucuresti cu nr. 1/6470/C din data de 11 mai 2011.

Raspunsul Curtii de Apel Bucuresti cu nr. 3/6470/C din data de 1 iunie 2011 a fost urmatorul:

„Referitor la cauzele in care instantele au dispus cercetarea in stare de libertate a unor politisti de frontiera cu aplicarea masurii prevazute de art.145 alin.(1^2) lit.f  C.p.p., se disting doua situatii:

– in cazurile in care instanta a precizat in concret modul de aplicare a acestei masuri, urmeaza a fi respectate intocmai dispozitiile instantei de judecata pana la revocarea sau inlocuirea masurii;

– in situatia in care instanta de judecata nu precizeaza in mod concret modul de aplicare a acestei masuri , urmeaza a fi aplicate dispozitiile art.65 alin.(2) si (4) din Legea 360/2002 privind statutul politistului ( n.n. adica punerea la dispozitie).”

Raspunsul este semnat de Vicepresedintele Curtii de Apel Bucuresti judecator Lia Savonea.

In data de 12 mai 2011, inainte de primirea raspunsului de la Curtea de Apel Bucuresti, prin dispozitia S1145680 IJPF Timis a dispus suspendarea raporturilor de serviciu cu institutia.

Raspunsul Curtii de Apel Bucuresti a fost primit si inregistrat la IGPF in data de 7 iunie 2011 cu nr. 309175.

Pe raspunsul primit este urmatoarea rezolutie: „Informare la DRU ( n.n. Directia Resurse Umane) prin analiza si detaliere a raspunsului si pastrare adresa pentru eventuale plangeri in instanta .Copie la DRU si teritoriu.”

Aflam astfel ca raspunsul a fost trimis si in teritoriu la inspectorate.

Dar sa analizam raspunsul Curtii de Apel Bucuresti, care spune ca daca instanta a precizat in mod concret modul de aplicare a acestei masuri , urmeaza a fi respectate dispozitiile instantei .In caz contrar, respectiv daca instanta nu precizeaza in mod concret modul de aplicare a masurii, urmeaza a  fi aplicate dispozitiile art. 65 alin.(2) si (4) din Legea 360/2002.

In incheierea din 6 mai 2011 a Curtii de Apel Timisoara , in partea finala este enuntata masura „să nu exercite profesia de poliţist sau lucrător vamal pe perioada soluţionării cauzei penale de faţă”, fara a se face alte precizari cu privire la modul de aplicare a acestei masuri.

In consecinta, prin raspunsul primit la data de 7 iunie 2011  din partea Curtii de Apel Bucuresti, IGPF avea confirmarea ca suspendarea se facuse cu incalcarea legii, atata vreme cat in incheierea Curtii de Apel nu se precizeaza in mod concret modul de aplicarea a acestei masuri.

Si totusi, nimeni nu a luat nicio masura de remediere a situatiei create.

Chiar si fara acest raspuns juristii de la MAI, IGPF sau IJPF trebuia sa sesizeze faptul ca suspendarea politistilor este contrara legii.

Se impune o intrebare: cine si in ce mod a analizat raspunsul Curtii de Apel Bucuresti , incat a interpretat ca suspendarea este legala?

Acest rationament este confirmat si prin deciziite Inaltei Curti de Casatie si Justitie care a dispus inlocuirea masurii de a nu exercita profesia cu cea de a nu desfasura activitatea in exercitarea careia a savarsit fapta”, in dosarele privind loturile Siret si Albita.

Ce mai pot face acum cei care au fost suspendati?

Raspunsul precum si alte aspecte interesante in partea a doua a articolului.

Ramaneti pe pozitii.

Anunțuri

Spune-ti parerea...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: