Indiferenta penala (II)


Asa cum am promis revin cu partea a doua a articolului „Indiferenta penala”.

In data de 7 iunie 2011, IGPF a primit raspunsul oficial al Curtii de Apel Bucuresti, din care rezulta clar ca , in situatia in care instanta nu precizeaza in concret modul de aplicare a masurii de a nu exercita profesia de politist, vor fi aplicate dispozitiile art.65 alin.(2) si (4) din Legea 360/2002, adica vor fi pusi la dispozitia unitatii.

Si totusi, nici cei de la Directia Resurse Umane si nici cei de la Juridic nu reactioneaza in sensul de a observa ca suspendarea politistilor de la Moravita este ilegala.

Dar sa analizam putin raspunsul primit de la Curtea de Apel Bucuresti.

In data de 10 mai , chestorul Buda Ioan, seful IGPF, solicita Curtii de Apel Bucuresti un punct de vedere in chestiunea legata de masura dispusa de instanta, de a nu exercita profesia.

Curtea de Apel Bucuresti raspunde acestei solicitari in data de 7 iunie 2011, raspunsul fiind semnat de judecatorul Lia Savonea, Vicepresedinte al Curtii de Apel  Bucuresti la momentul respectiv.

In prezent, judecatorul Lia Savonea este Presedintele Curtii de Apel Bucuresti.Si acum putina atentie :

In conformitate cu art. 10 alin.(2) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, judecãtorii  nu pot sa dea consultaţii scrise sau verbale in probleme litigioase, chiar dacã procesele respective sunt pe rolul altor instanţe decât acelea in cadrul cãrora îşi exercita funcţia si nu pot îndeplini orice alta activitate care, potrivit legii, se realizeazã de avocat.

Cu alte cuvinte, judecatorul Lia Savonea a incalcat legea in momentul in care a considerat legal sa raspunda solicitarii chestorului Buda Ioan ca sef al IGPF.

Chiar si asa, cu un raspuns pertinent din partea unui judecator, IGPF a preferat sa nu ia nicio masura de revocare a dispozitiei de suspendare.Sunt convins ca au fost oameni din interior care au sesizat faptul ca institutia nu poate dispune suspendarea deoarece nu are o acoperire legala.Si sunt convins ca acei oameni nu au fost luati in seama.Vom vedea cine va plati pentru suspendarea dispusa de IJPF fara a avea vreun temei legal.

Ce pot face cei care nu au atacat dispozitia de suspendare in termen ?

Pot face o plangere penala impotriva institutiei sau impotriva celor care au semnat dispozitia de suspendare pentru abuz in serviciu, iar pe latura civila in cadrul procesului penal  sa solicite repararea pagubei suferite prin plata sumelor de bani aferente perioadei de suspendare.

Personal, in data de 20 decembrie 2011 am formulat actiune impotriva IJPF pentru anularea dispozitiei de suspendare ca nelegala si in subsidiar plata drepturilor banesti care mi se cuvin pentru perioada in care am fost suspendat din activitate.Dosarul se afla pe rolul Sectiei de contencios-administrativ a Tribunalului Timis cu nr. 8801/30/2011 si termenul de judecata este 14 septembrie 2012.

In intampinarea care a depus-o IJPF la dosar invoca art.16 si 17 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, si anume ca :” Hotararile judecatoresti trebuie respectate si aduse la indeplinire in conditiile legii.” Mai precizeaza ca :” institutia noastra nu putea sa nu tina cont de aceasta decizie a instantei.”

Aa este, hotararile judecatoresti se duc la indeplinire in conditiile legii.Dar daca ele sunt contrare legii?In baza carei legi le indeplinesti?

Interpretul, altul decât legiuitorul însuşi, nu trebuie considerat o unealtă oarbă care aplică litera legii nesocotindu-i spiritul, nici cineva care se substituie voinţei legiuitorului. El trebuie să promoveze unitatea dintre literă şi spirit, în scopul realizării dreptăţii. Aşa cum o lege nedreaptă nu e bună, o interpretare care duce la nedreptate nu e nici ea bună.

Anunțuri

Spune-ti parerea...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: