In conditiile legii


Revin cu inca un articol despre conditiile in care IJPF timis  a dispus suspendarea politistilor din lotul Moravita, incepand cu data de 12.05.2011.

Asa cum am precizat in articolul „Indiferenta penala”, in data de 10 mai 2011 IGPF a solicitat Curtii de Apel Bucuresti comunicarea unui punct de vedere privind modul de aplicare a masurii dispusa de instanta de a nu exercita profesia de politist pana la solutionarea cauzei.

Raspunsul Curtii de Apel Bucuresti este unul pertinent si in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare in ceea ce priveste cazurile de suspendare din activitate a politistilor.In raspunsul Curtii de Apel Bucuresti se mentioneaza ca daca instanta nu precizeaza in mod concret modul de aplicare a acestei masuri, se vor aplica dispozitiile art. 65 alin.(2) si (4) din Legea 360/2002 privind statutul politistului, adica politistii vor fi pusi la dispozitia unitatii.

In incheierea Curtii de Apel Timisoara din 6 mai 2011 nu se precizeaza in mod concret modul de aplicare a acestei masuri, ea fiind doar reprodusa din Codul de procedura penala, fara alte precizari suplimentare.

Articolul 10 alin.(2) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, interzice judecãtorilor  sa dea consultaţii scrise sau verbale in probleme litigioase, chiar dacã procesele respective sunt pe rolul altor instanţe decât acelea in cadrul cãrora îşi exercita funcţia si nu pot îndeplini orice alta activitate care, potrivit legii, se realizeazã de avocat.

Conform principiului egalitatii armelor, am solicitat ,la randul meu, Curtii de Apel Bucuresti un punct de vedere privind modul de aplicare a masurii de a nu exercita profesia de politist dispusa de instanta, asa cum a facut-o si IGPF.

Iata care a fost raspunsul primit:

„Referitor la cererea dumneavoastră, adresată Curţii de Apel Bucureşti şi înregistrată sub nr. 1/10634/C/2012, prin care solicitaţi comunicarea unui punct de vedere cu privire la aplicarea măsurii prevăzută de art. 145 alin.1 ind.2 din Codul de procedură penală, vă comunicăm că lămuriri privind executarea unei dispoziţii dispuse de instanţă puteţi cere instanţei care a dispus acea măsură, respectiv instanţei  învestită cu soluţionarea cauzei.(textul integral raspuns CAB).

La termenul din 29 iunie 2011, practic primul termen in dosarul Moravita, am solicitat judecatorului care a dispus masura, lamuriri privind modul de aplicare, avand in vedere ca legislatia existenta nu permitea IJPF-ului sa dispuna suspendarea politistilor daca acestia sunt judecati in stare de libertate.

Raspunsul judecatorului a fost ca masura a fost luata  conform art.145 alin.(1^2) lit.f  Cod procedura penala, refuzand sa faca alte precizari referitoare la modul de aplicare a acestei masuri.Tot la acel termen de judecata instanta a dispus aceeasi masura si pentru ceilalti politisti care fusesera eliberati sub control judiciar.Cinci dintre politisti au facut recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie care a dispus inlocuirea masurii de a nu exercita profesia cu masura de a nu desfasura activitatea in exercitarea careia s-a savarsit fapta.

De fapt, ICCJ constata ca masura de a nu exercita profesia este contrara normelor legale prevazute in Legea 360/2002 si nu poate fi dusa la indeplinire in conditiile legii, si dispune inlocuirea acesteia, cei 5 politisti find pusi la dispozitie.

Nici dupa aceasta confirmare tacita a ICCJ ca masura de a nu exercita profesia nu poate fi aplicata de institutia politiei de frontiera pentru ca altfel s-ar incalca legea 360/2002 privind statutul politistului, IGPF nu are nici un fel de reactie, lasand practic ca IJPF sa continue un abuz prin suspendarea politistilor din activitate.

De la bun inceput masura de a nu exercita profesia de politist a fost dispusa in mod ilegal de instanta, iar despre asta am scris un articol argumentat cu ceva timp in urma intitulat Antepronuntare sau interpretare eronata.Cititi-l.

In final, doresc sa precizez ca dispunerea acestei masuri este o incalcare clara a art.6 si 8 din Conventia CEDO.

Anunțuri

Spune-ti parerea...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: