Celeritate


Astazi, 17 septembrie a avut loc un nou termen in dosarul Moravita-lotul 1.De data aceasta intr-o alta formatie, cu un nou judecator Sandovici Vasilica si un nou grefier.Procurorul de sedinta a ramas acelasi.

Astfel s-a dat startul sedintei de judecata.Dupa aproximativ 15-20 de secunde , judecatoarea a intrebat daca inculpatul Dragomir este prezent si a solicitat avocatului Adrian Stoica sa sustina exceptia de neregularitate  invocata si depusa la dosarul cauzei, atragandu-i atentia sa vorbeasca doar despre primul motiv .Cu privire la celelalte doua motive, judecatoarea a considerat ca ele tin de fondul cauzei.Bineinteles ca exceptia a fost respinsa.

Celelalte doua motive erau urmatoarele :

1. nu au fost respectate dispozitiile legale care garanteaza aflarea adevarului

2.inexistenta probelor din care sa rezulte savarsirea infractiunii de contrabanda

Conform art.264 CPP rechizitoriul constituie actul de sesizare a instantei de judecata si este verificat sub aspectul legalitatii si temeiniciei de catre procurorul ierarhic superior.
Mai departe la art.265 CPP se prevede ca atunci cand procurorul constata ca urmarirea penala nu este completa, sau ca nu au fost respectate dispozitiile legale care garanteaza aflarea adevarului, restituie cauza organului care a efectuat urmarirea penala, sau potrivit dispozitiilor art. 217 trimite cauza la alt organ de urmarire, in vederea completarii sau refacerii urmaririi penale.

Instanta este datoare sa verifice din oficiu, la prima infatisare, regularitatea actului de sesizare.In cazul cind se constata ca sesizarea nu este facuta potrivit legii,  dosarul se restituie organului care a intocmit actul de sesizare, in vederea refacerii acestuia.(art. 300 CPP)Acest lucru inseamna ca instanta este obligata sa verifice rechizitoriu atat ca forma, cat si ca legalitate si temeinicie.

In exceptia invocata am aratat si probat in mod clar ca aceste dispozitii care garanteaza aflarea adevarului nu au fost respectate de catre organul de urmarire penala.

Judecatoarea a invocat faptul ca aceste lucruri tin de fondul cauzei, si vor fi examinate la momentul respectiv( era bine daca invoca si temeiul legal).O sa vedem daca va fi asa.

In final sa lamurin cateva lucruri:

1.in codul de procedura penala nu se prevede vreun termen in care sa se depuna eventualele cereri;cererile pot fi formulate si oral si instanta este obligata sa le ia in considerare;

2.in cursul judecatii, oricare dintre parti poate  formula cereri, ridica exceptii si pune concluzii

3.instanta este obligata sa puna in discutie cererile si exceptiile  si sa se pronunte asupra lor prin incheiere motivata.

In concluzie,  astazi s-a dorit citirea actului de sesizare si declansarea cercetarii judecatoresti.Nu a fost posibil datorita unor lucruri neprevazute.Pentru ca partile sa ia la cunostinta de celelalte cereri, instanta a acordat un termen pana vineri, 21 septembrie cand se va pronunta( a se citi respinge) asupra lor.

Conform Regulamentului de ordine interiora al instantelor (ROI) , grefierul de sedinta preia dosarul de la arhivă, sub semnătură în registrul de termene, cu cel puţin două zile înaintea şedinţei de judecata(art. 103 din ROI).Asta inseamna ca doar intr-o singura zi dosarul va fi la arhiva si va putea fi studiat .

Articolul 6 din CEDO prevede ca orice om are dreptul la judecarea cu celeritate si in mod echitabil a cauzei sale, de o instanta independenta si impartiala.

Insa urmarind judecarea cu celeritate  nu trebuie incalcat  dreptul la un proces echitabil.Celeritatea poate duce la incalcari si abuzuri, de cele mai multe ori.Ar trebui pastrat un echilibru.

Numaratoarea inversa a inceput.

Anunțuri

Spune-ti parerea...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: