Jimbolia si Moravita


Doua dosare relativ  asemanatoare in care a fost implicat statul si care nu au fost finalizate cu rechizitorii  sunt dosarul ”Jimbolia” (1997) si dosarul “Moravita” (2008).Diferenta intre cele doua este ca primul a fost solutionat cu NUP si SUP,  ulterior intervenind  prescriptia , iar cel de-al doilea a fost “ingropat” prin conexarea lui cu actualul dosar Moravita 2011.

Dosarul “Moravita”- 2008 a fost instrumentat de DNA structura centrala, cu sprijinul DGA, DGIPI si SRI.Procurorii consemneaza faptul ca cercetarile au relevat ca  prin P.T.F. Moraviţa se introduceau fraudulos în România, zilnic, cantităţi de ordinul a câteva mii sau chiar zeci de mii de baxuri de ţigări.Sumele de bani obtinute erau de ordinul zecilor si sutelor de mii de euro .

Cu toate acestea, nici autoritatile judiciare , nici structurile informative nu au intervenit  pentru a stopa traficul de tigari.Sa ne aducem aminte de declaratiile fostului ministru de interne Dan Nica care a fost demis din functie in octombrie 2009 si inlocuit cu vesnicul Vasile Blaga.Dan Nica declara public ca a fost demis din functie  deoarece pregatea o actiune cu arestari la vama Moravita.Tot el declara la momentul respectiv ca banii care se obtineau din traficul de tigari erau folositi pentru  campania  prezidentiala.Jurnalistul de investigatii Tibi Kiss scria intr-un articol in iunie 2009 despre o ancheta in derulare care urma sa se finalizeze in noiembrie 2009.

În dosarul „Jimbolia”- 1997, ce avea ca obiect contrabanda cu produse petroliere către fosta Iugoslavie,  erau vizaţi fostul premier Nicolae Văcăroiu, fostul ministru de Interne Doru Ioan Tărăcilă, fostul ministru al Transporturilor, Aurel Novac, fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu, mai mulţi ofiţeri ai serviciilor secrete. Bancorex le-a finanţat cumpărarea de produse petroliere . Pierderile băncii – aproape 3 miliarde de dolari – au fost preluate la datoria publică.Produsele petrloiere erau achizitionate din Rusia si Irak.

Din verificarile si actele premergatoare efectuate in cauza a rezultat ca in perioada 1994-1995  un numar de 1107 vagoane-cisterna, continand cantitatile de 7.799 de tone de benzina si 36.064 de tone de motorina au iesit din tara prin Punctul de Frontiera Jimbolia Feroviar spre fosta Iugoslavie. In filiera de contrabanda au mai fost implicati Mataragiu Costi, sef zona SRI Banat, Petrea Vasile, sef serviciu SRI Timis, Bara Ionel, Ambasador Extraordinar al Ordinului de Malta.

In 18 iunie 1998 Sectia Anticoruptie a Parchetului Curtii Supreme de Justitie, care instrumenta dosarul, si-a declinat  competenta de solutionare a cauzei, in favoarea Sectiei Parchetelor Militare. Ceea ce, in cercetarea initiala a Politiei, avea aparenta unei escrocherii puse la cale de contrabandisti de duzina, lua mirosul unei „operatiuni speciale”, dar in folosul exclusiv al celor care au comandat-o si nu a statului. Dimpotriva,  prejudiciul creat Romaniei – doar din taxe neplatite – (dincolo de cel de imagine) s-a ridicat la 14.000.000.000 lei, (la un curs al dolarului de 7.500 lei). Iar banii incasati pe petrolul livrat Iugoslaviei nu s-au regasit in nici un cont „special” sau la bugetul de stat. „Afacerea Jimbolia” incepea sa arate ca o operatiune  „bani pentru partid”, pentru sefii lui si pentru cei devotati lui.

In august 2000 a fost audiat Virgil Magureanu, directorul  SRI. El a trebuit sa raspunda declaratiilor facute de fostii sai subalterni, ofiterii SRI Costi Mataragiu si Petrea Vasile, care au spus  ca au participat la protejarea convoaielor de carburanti din ordinul fostului director al Serviciului Roman de Informatii.

Cu doar o zi inainte, generalul Ion Pitulescu, fost sef al Politiei in timpul guvernarii Vacaroiu, l-a acuzat pe Magureanu ca este „organizatorul si beneficiarul direct al contrabadei cu produse petroliere”, alaturi de cativa apropiati ai sai, dintre care l-a numit pe adjunctul Gioni Popescu. Pitulescu a mai afirmat ca l-a informat verbal pe premierul Vacaroiu, care insa „nu a intreprins nimic in elucidarea cazului”.

Magureanu s-a jurat ca a inaintat rapoarte despre incalcarea embargoului presedintelui Iliescu si premierului Vacaroiu.

In primele zile ale lunii septembrie 2000, Parchetul General a cerut Presedintiei, Senatului si Camerei Deputatilor sa se pronunte daca se impune inceperea urmaririi penale impotriva senatorilor PDSR Nicolae Vacaroiu, fost prim-ministru, Doru Ioan Taracila, fost ministru de Interne, precum si fata de Aurel Novac, fost ministru al Transporturilor. PDSR s-a regrupat exemplar iar dosarul “Jimbolia” s-a transformat in balci politic, fiind scos incet-incet din atentia opiniei publice.

Un singur tren cu cisterne transporta Intre 1.200-1.500 de tone de combustibil. Incasarile, pentru o singura garnitura, atingeau 3 milioane de marci. Au fost 40 de garnituri.

Ar mai fi ceva de adaugat. Pe linga motorina si benzina, in transporturile catre Iugoslavia, s-a mai aflat ceva. Au trecut, nevamuite si necontrolate in Iugoslavia, 16 vagoane cu uree si 9 vagoane cu produse ceramice. Cel putin asa li s-a spus angajatilor CFR din statia Jimbolia, nelamuriti ca vad si altceva decat cisterne. Dar ce facea regimul Milosevici, in plin si crincen razboi, cu uree si portelan? Ne mai amintim de un caz, celebru in Romania,  cand sub portelan s-a gasit altceva; si, de altfel, fabrica de la Cugir trebuia si ea „relansata”. Cat despre uree, ea nu se utilizeaza doar pe camp, ci si in industria de armament.
“Afacerea Jimbolia” si actiunea care a incercat sa o deconspire, „Operatiunea Banat”, operatiune ce a esuat lamentabil, reprezinta primul  mare esec al institutiilor Romaniei  in incercarea de a-si demonstra puterea si vointa in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. Organizate chiar de stat, printr-o operatiune vasta de contrabanda.Al doilea esec a fost Moravita – 2008.

Anunțuri

Spune-ti parerea...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: