Sentinta lotul 1 Moravita


Sentinta penala nr. 158 din 25.06.2012

privind cei cinci inculpati din lotul 1 Moravita care au fost judecati dupa procedura simplificata.

Acest articol vizeaza cateva aspecte importante retinute  de catre judecatorul Mircea Cretu in  motivarea sentintei penale nr. 158/PI din data de 25.06.2012, privind pe cei cinci inculpati din lotul 1 Moravita care au mers pe procedura simplicata (at. 320^1 C.P.P.).

Instanta a decis schimbarea incadrarii din grup infractional organizat in asociere in vederea savarsirii de infractiuni, avand in vedere cateva aspecte, la care voi face referire in cele ce urmeaza.

 Se retine ca „prima si cea mai importanta distinctie intre cele doua infractiuni este o organizare pe verticala a grupului infractional organizat , organizare care in speta de fata este evident nedovedita prin mijloacele de proba si neexplicata sau sustinuta nici prin actul de acuzare. Aceasta organizarepe verticala care rezulta din vointa proprie a celor care au creat-o trebuie sa se circumscrie strict unui scop infractional”.

In acest sens se apreciaza ca, desi politistii de frontiera si lucratorii vamali au tolerat activitatile infractionale si au participat uneori la impartirea sumelor de bani, „instanta nu poate confunda organigrama profesionala cu o organizare pe verticala a vreunei activitati infractionale”.

Instanta retine ca ” este nereala si contrazisa chiar de probatoriu si in special interceptarile video si audio in ambiental sustinerea din rechizitoriu in sensul ca exercitarea actelor de luare de mita reprezenta singura preocupare a inculpatilor pe timpul serviciului.Dimpotriva, analizand interceptarile video si audio in ambiental si inscrisurile ce caracterizeaza inculpatii de la dosarul cauzei, instanta constata ca principala preocupare a inculpatilor era indeplinirea atributiilor de serviciu, chiar daca pentru anumite persoane si anumite bunuri in special tigari, acestia desfasurau si activitati infractionale, in sensul ca nu respectau dispozitiile vamale privind controlul vamal si consecintele ce decurg din acest control in schimbul unor sume ce se primeau drept mita”.

Referitor la schimbarea incadrarii in asociere, instanta constata ca „nu a existat un lider organizatoric si roluri prestabilite intre membrii grupului pentru a crea liantul  structural necesar”.

De asemenea, numarul mare de inculpati nu va fi considerat de instanta ca element esential al unui grup infractional organizat, intrucat aceasta dimensiune cantitativa este doar una din cerintele prevazute de legiuitor.

Instanta mai retine ca „probatoriul cauzei dovedeste insa fara dubiu o asociere infractionala la nivel de cutuma, retinuta dealtfel corect si in actul de sesizare, in sensul ca fiecare inculpat cooperau tacit sau expres cu ceilalti pentru a inlesni traficul de tigari , prin neindeplinirea controalelor la care erau obligati potrivit legii avand reprezentarea evidenta asa cum rezulta din intreg probatoriu ca sunt intr-o asociere infractionala cu alti membrii si ca se sprijina si se acopera reciproc”.

In final o scurta precizare privind suspendarea executarii pedepselor pentru cei cinci.Instanta, avand in vedere faptul ca inculpatii se afla la primul contact cu legea penala, ca au recunoscut si regretat savarsirea infractiunilor, considera ca scopul pedepselor aplicate poate fi atins si fara privarea de libertate, cu atat mai mult cu cat fiecare dintre acestia au persoane sau copii minori in intretinere si prin modul de individualizare a executarii pedepsei trebuie avuta in vedere pe langa reeducarea inculpatului si utilitatea sociala a unei astfel de masuri.

Anunțuri

Spune-ti parerea...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: