Recomandarea Consiliului Europei


In anul 2000 Comitetul Ministrilor din cadrul Consiliului Europei a adoptat Recomandarea nr. 19   privind definirea principiilor comune ministerelor publice ale statelor membre.

Aceste principii au rolul de a mari eficienţa atat a sistemelor nationale de justitie penala, cat si a cooperarii justitiei penale internationale, conform principiilor enunţate in Convenţia Europeana a Drepturilor Omului si se recomanda guvernelor statelor membre să se inspire în legislaţia şi practica lor, din aceste principii, in ceea ce priveşte rolul ministerului public in sistemul justitiei penale.

Ministerul public este reprezentat de catre procuror.

Cateva din indatoririle si responsabilitatile  ministerului public cu privire la justitiabili :

  • In exercitarea misiunii sale ministerul public trebuie:

a.sa actioneze echitabil, impartial si obiectiv;

b.sa respecte si sa protejeze drepturile omului asa cum sunt enuntate in Conventia Europeana a Drepturilor Omului;

 c.sa vegheze ca sistemul de justitie penala sa functioneze cu celeritate.

  • Ministerul public trebuie sa asigure egalitatea oricarei persoane în fata legii si trebuie sa lămureasca toate aspectele relevante ale cauzei, tinand cont mai ales de cele referitoare la suspect, indiferent dacă sunt in favoarea sau in defavoarea acestuia.
  • Ministerul public nu trebuie sa se folosească contra suspecţilor de probe despre care stie sau poate in mod rezonabil sa presupuna ca au fost obtinute recurgandu-se la metode contrare legii. In caz de indoiala, ministerul public trebuie sa ceara instantei sa se pronunţe asupra admisibilitatii acestor probe.
  • Ministerul public trebuie sa vegheze la respectarea principiului egalitatii armelor, mai ales prin comunicarea catre celelalte parti – facand exceptie cazurile prevazute de lege – a informatiilor pe care le poseda şi care ar fi susceptibile sa afecteze derularea echitabila a procesului.
  •  Ministerul public trebuie sa pastreze faţa de terti confidentialitatea informatiilor, mai ales atunci cand opereaza prezumtia de nevinovatie, afara de cazul cand comunicarea este prevăzută de lege sau este în interesul justitiei.

 

Anunțuri

Spune-ti parerea...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: