Independenta judecatorului


„Dacă cea mai înaltă curte nu poate fi pusă în mişcare de cel mai umil individ, justiţia este o batjocură.”

                                                                                                           George Bernard Shaw

In articolul 1 din Carta Universala a Judecatorului  se statueaza ca in   cadrul   activitatii   lor,   judecatorii   vor   asigura   dreptul   oricarei  persoane la un proces echitabil. Acestia vor promova dreptul oricarei persoane la  un   proces   echitabil   si   public,   într-o   perioada   de   timp   rezonabila,  in   fata   unei  instante independente si impartiale, constituita conform legii, in vederea stabilirii  drepturilor  si obligatiilor civile ale acesteia sau in cazul oricarei acuzatii penale impotriva sa.

Independenţa nu poate fi privită ca un privilegiu al judecătorului, ci ca o datorie.

Gradul de libertate al judecătorului în exercitarea profesiei este ridicat, tocmai pentru a se asigura condiţiile unei decizii de calitate, aceasta fiind   forma   de   respect   a   judecătorului   pentru   societatea   care   i-a încredinţat   această   funcţie   publică, reprezentată în statul democratic  prin absolut fiecare membru  al ei si fiecare justitiabil.

Judecătorii sunt cei care interpretează legea şi, din acest considerent, ei nu pot face obiectul unor acţiuni disciplinare în baza simplei exercitări a funcţiilor judecătoreşti, cu excepţia cazului în care comportamentul nedemn al judecătorului este dovedit.

Erorile judiciare necesită a fi rezolvate pe calea apelului, în spiritul respectării jurisdicţiei şi a procedurii, interpretând, aplicând legea sau evaluând probele.

Atunci când judecătorul greşeşte, eroarea sa poate fi remediată prin exercitarea căilor legale de atac la instanţele superioare, care, astfel sesizate, vor putea exercita un control cu privire la legalitatea şi temeinicia hotărârii atacate.

Celelalte erori judiciare care nu pot fi îndreptate prin acest mod trebuie să conducă, cel mult, la o acţiune a părţii nemulţumite împotriva statului.

Exercitarea unui asemenea control nu este însă de natură să afecteze libertatea de judecată a judecătorului, deoarece singurul scop al controlului, în această materie, este şi rămâne repararea erorilor comise în judecarea pricinilor.

Cu alte cuvinte, chiar daca un judecator greseste, el nu va putea fi tras niciodata la raspundere. Asa se explica ca, chiar si atunci cand anumite hotarari date de judecatori, sunt in mod vadit contrare rationamentului juridic elementar, nu este atrasa  raspunderea disciplinara a magistratului.

Asa ca Justitiabilului ii ramane sa se adreseze instantei superioare, si daca nici acolo nu are parte de o judecata echitabila si  conforma cu legea, se poate adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului.

CEDO a devenit astfel o ultima speranta pentru justitiabilul roman, desi instantele nationale sunt obligate sa respecte, sa aplice Conventia si sa judece dupa aceleasi principii enuntate de catre Curtea Europeana.Si mai mult, cand CEDO a condamnat Romania , ar fi trebuit luate masuri ca erorile facute de instantele nationale  sa nu se mai repete si abuzurile sa nu se mai comita.

Este de neacceptat ca intr-un stat de drept, sa vorbim de independenta magistratilor, atata vreme cat in Romania niciodata vreun magistrat nu a raspuns pentru erorile sau abuzurile facute si bineinteles dovedite.Amintim numai cazul Tundrea (care nu e singurul) , aceasta piatra care va atarna de gatul Justitiei pentru foarte multa vreme.

In Romania independenta magistratilor este invers proportionala cu interesele si miza cauzelor pe care acestia le judeca.Cu cat interesul sau miza  este mai mare , cu atat independenta se diminueaza.

Stiu, adevarul provoaca ura.


                                                                               

 

Anunțuri

Spune-ti parerea...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: