In atentia ICCJ: hotararea prin care au fost condamnati cei 10 inculpati din lotul 2 Moravita este nelegala


In 6 iunie a.c. se va judeca recursul in cazul celor zece inculpati din lotul 2 Moravita  care au fost judecati dupa procedura simplicata conform art.320^1 CPP.Trebuie avut in vedere insa un alt aspect : competenta instantei de fond.

Dupa cum poate va amintiti, la inceputul lui 2012 ICCJ a judecat conflictul negativ de competenta dintre Curtea de apel Timisoara si Tribunalul Timis.

Curtea de Apel Timisoara a fost sesizata de Parchetul DNA avandu-se in vedere dispozitiile art. 281 pct. 1 lit. d) C. proc. pen. si ale art. 27 din Legea nr. 218/2002, in raport cu calitatea de organ de cercetare al politiei judiciare detinută de catre inculpatul D.S. .

De observat, insa, ca temeiul de drept invocat nu este aplicabil in cauza, deoarece Legea nr. 218/2002 este o lege speciala ce priveste organizarea si funcţionarea Poliţiei Romane, iar inculpatul D.S. facea parte, la momentul savarsirii infractiunilor retinute in sarcina sa, din structurile Politiei de Frontiera Romane, a carei organizare si functionare este reglementata de alta lege speciala, O. U. G. nr. 104/2001, act normativ care nu cuprinde dispozitii speciale de competenta materiala sau in functie de calitatea persoanei in cazul savarsirii de infractiuni de catre politistii de frontiera.

La judecarea recursului se considera atacata cu recurs si incheierea prin care ICCJ s-a pronuntat asupra conflictului de competenta.

In mod normal si legal completul de trei judecatori care vor judeca recursul ar trebui sa constate necompetenta Curtii de Apel Timisoara, sa casese sentinta ( fiind pronuntata de o instanta necompetenta) si sa trimita cauza spre rejudecare instantei competente, respectiv Tribunalul Timis.

Daca ICCJ nu va constata lipsa de competenta a Curtii de Apel Timisoara va fi incalcat dreptul la un proces echitabil, respectiv art. 6 din Conventie care prevede ca : „Orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil, in mod public si intr-un termen rezonabil a cauzei sale, de catre o instanta independenta si impartiala, instituită de lege, care va hotărî … asupra temeiniciei oricărei acuzaţii în materie penală îndreptate  împotriva sa”.

Neconstatarea de catre ICCJ a lipsei de competenta a Curtii de Apel Timisoara va insemna ca peste cativa ani  Romania va fi din nou condamnata  de catre Curtea Europeana pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil.

Anunțuri

Spune-ti parerea...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: