Decizie contrara rationamentului juridic a Curtii de Apel Timisoara


In data de 19 martie , la Curtea de Apel Timisoara s-a judecat recursul in procesul privind suspendarea din functie dispusa de ITPF Timisoara.

Completul de judecata prezidat de judecatorul Patru Razvan, presedintele Sectiei de Contencios, a admis recursul formulat de ITPF si mi-a respins cererea de anulare a dispozitiei de suspendare.Imediat ce voi intra in posesia deciziei o voi posta pe blog.

Va reamintesc ca obiectul acestei cauze a fost anularea ca nelegala a dispozitiei prin care ITPF a dispus suspendarea raporturilor de serviciu incepand cu data de 8 mai 2011.Avand un grad scazut de dificultate, parea previzibil ca instanta va constata nelegalitatea actului administrativ emis de ITPF,  ceea ce s-a si intamplat la instanta de fond, Tribunalul Timis concluzionand ca dispozitia de suspendare s-a emis cu incalcarea prevederilor legale, si anume a Legii 360/2002.

De altfel , lucrurile sunt foarte clare si dincolo de orice dubiu.Cazurile de suspendare si de punere la dispozitie a politistilor sunt expres si limitativ prevazute de Legea 360/2002 la art.65 care prevede la alin.(2)  „Poliţistul faţã de care s-a pus în mişcare acţiunea penalã sau care este judecat în stare de libertate  este pus la dispoziţie, iar la alin.(3) Poliţistul arestat preventiv se suspendã din funcţie.

Trebuie sa avem in vedere ca orice act administrativ emis de o institutie a statului se face doar in baza legilor in vigoare.

Si totusi , contrar oricarui rationament juridic, completul de judecata prezidat de judecatorul Patru Razvan, a decis ca este legala emiterea dispozitiei de suspendare avand ca temei  o hotarare a instantei de judecata (este vorba de hotararea Sectiei penale a Curtii de Apel care a dispus masura „de a nu exercita profesia”).Pe baza acestui  rationament rezulta ca  judecatorul se substituie legiuitorului.

Practic, instanta de judecata a legitimat  o incalcare a principiului separatiei puterilor in stat.

Cand instanta de judecata valideaza o asemenea incalcare a legii,  nu face altceva decat sa incurajeze in continuare abuzul din partea autoritatilor, sau mai exact al persoanelor care ocupa diferite functii in cadrul acestor autoritati, creandu-le impresia, reala de altfel,  ca nu vor pati niciodata nimic.Acesta este si motivul pentru care o institutie continua sa faca abuzuri stiind ca acestea vor fi „acoperite” de instanta.

Iata ce voi face eu  in continuare:

1.Voi sesiza CEDO privind incalcarea art. 6 din Conventie – dreptul la un proces echitabi si anume incalcarea prezumtiei de nevinovatie. (acest aspect il voi detalia pe larg in articolul urmator).Si cum am deja o cerere admisa in principiu si comunicata Guvernului nr. 51012/11 Dragomir v. Romania , voi solicita conexarea acestora in baza art.42 din Regulamentul de organizare a Curtii.Dupa ce voi avea o hotarare de la CEDO, ma voi intoarce impotriva tuturor celor partasi la acest abuz, inclusiv prin plangeri penale.

2.Dupa ce voi intra in posesia deciziei Curtii de Apel Timisoara, voi formula o plangere la Inspectia Judiciara, impotriva completului de judecata, pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute la art. 99 lit. s „motivarea in mod vadit contrara rationamentului juridic, de natura sa afecteze prestigiul justitiei sau demnitatea functiei de magistrat” si lit. t „exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta.”
Art. 99^1 prevede ca exista rea-credinta atunci cand judecatorul  incalca cu stiinta normele de drept material ori procesual, urmarind sau acceptand vatamarea unei persoane, iar  grava neglijenta atunci cand judecatorul  nesocoteste din culpa, in mod grav, neindoielnic si nescuzabil, normele de drept material ori procesual.

In final, doresc sa precizez faptul ca judecatorii, inainte de a incepe sa-si exercite functia, depun urmatorul juramant:

Jur sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, sa-mi indeplinesc atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”

Romania e plina de justitiabili nemultumiti.

Anunțuri

Spune-ti parerea...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: