Consecintele suspendarii dispusa de IJPF Timis la 12.05.2011


Suspendarea din functie a politistilor cercetati in stare de libertate  incalca prezumtia de nevinovatie, drept garantat de art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Art. 6 din Conventie – Dreptul la un proces echitabil

„Orice persoana acuzata de o infractiune este prezumata nevinovata pana ce vinovatia sa va fi legal stabilita.”

In cele ce urmeaza voi face o analiza a masurii suspendarii dispusa de IJPF Timis raportat la jurisprudenta Curtii Europene.

Din punctul de vedere al jurisprudentei CEDO, relevanta este hotararea Tehanciuc c. Romaniei prin care Curtea a decis ca suspendarea  din functie in momentul trimiterii in judecata nu incalca prezumtia de nevinovatie daca aceasta este prevazuta de lege.In speta respectiva , Curtea a retinut ca reclamantul de profesie lucrator vamal a fost suspendat din functie de catre ANV in temeiul art. 79 din Legea 188/1999.

Intr-o interpretare “per a contrario”, masura suspendarii luata de o institutie fara ca aceasta sa rezulte dintr-un act normativ este o incalcare a art.6 din Conventie, aducand atingere prezumtiei de nevinovatie.

Politistilor le sunt aplicabile prevederile Legii 360/2002 -Statutul politistului care prevede la art. 65 doua masuri provizorii: punerea la dispozitie si suspendarea din functie.

Prima intervine atunci cand fata de politist s-a pus in miscare actiunea penala si este judecat in stare de libertate ori liberat provizoriu pe cauţiune.

Masura suspendarii intervine numai in ipoteza in care politistul este arestat preventiv.

Curtea a reamintit jurisprudenta sa constanta potrivit careia prezumtia de nevinovatie prevazuta de art. 6 par. 2 din Conventie este aplicabila nu numai in proceduri penale, dar si in alte cauze in care instantele nationale nu au avut de hotarat asupra vinovatiei, scopul esential al prezumtiei fiind acela de a impiedica orice autoritate naţionala in emiterea unor opinii conform carora reclamantul ar fi considerat vinovat inainte ca acesta sa fie condamnat potrivit legii (Allenet de Ribemont c. Frantei,  10 februarie 1995). Este suficient, în lipsa unor temeiuri concrete, sa existe o argumentatie care ar sugera ca autoritatea publica il priveste pe reclamant ca fiind vinovat (Minelli c. Elvetiei,  25 martie 1983).

 Tot in cauza Tehanciuc c. Romania Curtea a  retinut ca institutia nu a sustinut ca reclamantul ar fi comis vreo fapta nelegala si nu exista nimic in decizie care sa dezvaluie vreun rationament sau prejudecata cu privire la vinovatia reclamantului referitor la faptele pentru care a fost trimis in judecata.

In cazul meu, in urma solicitarii adresate IJPF in data de 18.05.2011 de a anula dispozitia de suspendare ca nelegala, IJPF Timis a raspuns prin adresa nr. 1161541 din 16.06.2011 ca : „… ati fost trimis in judecata in baza Rechizitoriului din 02.05.2011 intocmit de DNA pentru savarsirea infractiunilor de aderare la un grup infractional, luare de mita in forma continuata si complicitate la infractiunea de contrabanda, in forma continuata .”

Fiecare din cei peste 30 de politisti care au fost suspendati in mod ilegal de catre IJPF Timis pot formula o plangere la CEDO sub aspectul incalcarii prezumtiei de nevinovatiei, dupa terminarea procesului si este previzibil ca CEDO va constata aceasta incalcare.Statul va plati despagubirile dupa care va exercita actiune in regres impotriva persoanelor care au cauzat prejudiciul.

In cazul meu, nu trebuie sa mai astept ca procesul penal sa se termine, deoarece am atacat decizia de supendare in contencios, iar acum am o hotarare definitiva.Voi sesiza CEDO si voi solicita conexarea cererilor (art.42 din Regulament) si judecarea lor simultan, prima fiind deja comunicata Guvernului Romaniei.

Ceea ce nu a dorit sa constate (desi evident) Curtea de Apel Timisoara, va constata, intr-un final,   Curtea Europeana.E doar o chestiune de timp.

 

 

Anunțuri

Spune-ti parerea...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: