Inregistrarile audio-video din dosarul Moravita nu pot fi expertizate. DNA sustine ca nu exista suportul original


La termenul din data de 17 mai 2013, DNA a inaintat instantei adresa nr. 466/III/13/2013 referitoare la expertizele audio-video solicitate in cauza.Aceasta adresa o puteti citi in intregime la finalul articolului.

Dupa studierea acestor concluzii, este de mentionat urmatorul aspect :

„Inregistrarile sunt descarcate de fiecare data pe CD/DVD-uri, dupa care memoria aparatelor este stearsa ireversibil pentru a putea fi folosite in alte spete (in cazul organelor de urmarire penala).

Stergerea ireversibila din memoria aparatelor se datoreaza atat lipsei oricarei reglementari procedurale care sa permita sau sa prevada pastrarea/stocarea in acest mod, cat si a memoriei limitate a aparatelor. ” (fila 5, alin. 2 si 3)

In primul rand , din aceste afirmatii ar rezulta faptul ca DNA nu mai este in posesia suportului original pe care a fost stocata initial inregistrarea.

In al doilea rand, DNA invoca faptul ca nu exista reglementari procedurale care sa prevada aceasta obligatie de pastra/arhiva suportul original pe care sunt facute inregistrarile.

Potrivit art. 91^3 C.p.p. ” …  Suportul original se pastreaza la sediul parchetului, in locuri speciale, in plic sigilat, si va fi pus la dispozitia instantei, la solicitarea acesteia. Dupa sesizarea instantei, copia suportului care contine inregistrarea convorbirii (…) se pastreaza la grefa instantei, in locuri speciale, in plic sigilat, la dispozitia exclusiva a judecatorului sau completului investit cu solutionarea cauzei.”

Din interpretarea acestui text de lege rezulta ca suportul original pe care a fost facuta initial inregistrarea se pastreaza la sediul parchetului, iar o copie de pe acest suport va fi inaintata instantei .

De asemenea, la solicitarea instantei , parchetul are obligatia de a pune la dispozitia instantei suportul original .

Serviciul tehnic al DNA  printre altele, asigura punerea in executare a autorizatiilor de interceptare si inregistrare a convorbirilor, comunicarilor si imaginilor (art. 90 lit. c din ROI al DNA ).

Totodata, Serviciul tehnic al DNA lucreaza dupa o anumita procedura de lucru ce cuprinde activitatile desfasurate pentru  transferarea si arhivarea pe suporturi optice a inregistrarilor efectuate in mediu ambiental.In acesta procedura de lucru este prevazuta obligatia de a pastra si arhiva suportul original pe care se face inregistrarea.

In data de 09.01.2013 am solicitat DNA, in temeiul Legii 544/2001, sa-mi comunice daca la nivelul Serviciului tehnic al DNA exista o procedura privind transferarea si arhivarea pe suporturi optice a inregistrarilor efectuate in mediu ambiental.

Raspunsul DNA a fost urmatorul :

„Informatiile solicitate se refera la activitati strict interne si confidentiale ale Serviciului tehnic, care nu fac obiectul comunicarii catre public.”

Daca intr-adevar DNA nu mai are suportul original , au incalcat nu numai prevederile codului de procedura penala , dar chiar propria metodologie de lucru existenta la nivelul Serviciului tehnic .

Concluzii DNA privind expertiza audio-video

 

 

 

 

Anunțuri

Spune-ti parerea...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: