Primele condamnari cu executare in dosarul “Moravita”


In data de 17 octombrie Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecat recursurile formulate de catre cei 10 inculpati care au mers pe procedura simplificata impotriva sentintei pronuntata in prima instanta de Curtea de Apel Timisoara. ICCJ a casat o parte din sentinta si in rejudecare a redus pedepsele aplicate inculpatilor, astfel:

Dragan Sebastian – in prima instanta a fost condamnat la 6 ani si 6 luni închisoare si 10 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a si lit.b Cod penal. ICCJ a redus pedeapsa aplicata la 4 ani si 6 luni închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a, lit.b si lit.c Cod penal.

Draghita Sorin - in prima instanta a fost condamnat la 5 ani si 6 luni închisoare si 10 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a si lit.b Cod penal.ICCJ a redus pedeapsa aplicata  la 3 ani si 6 luni închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a, lit.b si lit.c Cod penal.

Manciu Marius – in prima instanta a fost condamnat la 5 ani închisoare si 10 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a si lit.b Cod penal. ICCJ a redus pedeapsa aplicata la 3 ani si 6 luni închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a, lit.b si lit.c Cod penal.

Toma Marian Cosmin – in prima instanta a fost condamnat la 3 ani închisoare si 10 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a si lit.b Cod penal. ICCJ a redus pedeapsa aplicata la  2 ani închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a, lit.b si lit.c Cod penal.

Bratosin Dumitru Irin – in prima instanta a fost condamnat la 5 ani si 6 luni închisoare si 10 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a si lit.b Cod penal. ICCJ a redus pedeapsa aplicata la  3 ani si 8 luni închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a si lit.b Cod penal.

Busse Angelica Florica – in prima instanta a fost condamnata la 5 ani închisoare si 10 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a si lit.b Cod penal. ICCJ a redus pedeapsa aplicata la  4 ani închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a si lit.b Cod penal.

Dorobantu Gheorghe Catalin – in prima instanta a fost condamnat la 3 ani si 4 luni ani închisoare si 10 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a si lit.b Cod penal. ICCJ a aplicat aceeasi pedeapsa de 3 ani si 4 luni închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a si lit.b Cod penal.

Rus Maria in baza art.81, art.82 Cod penal ICCJ a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 4 luni închisoare pe un termen de încercare de 2 ani si 4 luni.

Turlea Emil – in prima instanta a fost condamnat la 4 ani închisoare si 10 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a si lit.b Cod penal. ICCJ a redus pedeapsa aplicata la  3 ani si 8 luni închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a si lit.b Cod penal.

Zegrean Adrian Ioan – in prima instanta a fost condamnat la 3 ani si 8 luni închisoare si 10 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a si lit.b Cod penal. ICCJ a redus pedeapsa aplicata la  3 ani si 4 luni închisoare si 3 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a si lit.b Cod penal.

Mai trebuie precizat ca pana la pronuntarea acestei decizii, in dosarele privind vamile Moravita si Naidas au fost pronuntate 4 decizii penale de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.In aceste 4 cauze anterioare, ICCJ a procedat la schimbarea incadrarii juridice din grup infractional organizat in asocierea in vederea savarsirii de infractiuni si la suspendarea executarii pedepselor aplicate.

Inalta Curte de Casatie si Justitie este instanta suprema in ierarhia instantelor judecatoresti din Romania si are competenta de a judeca recursurile in casatie si de a asigura o practica unitara la nivelul instantelor de judecata.

“Scopul pedepselor nu este de a tor­tura sau a provoca suferinţă unei fiinţe înzestrate cu sim­ţire, aşa cum nu este nici acela de a anula o infracţiune deja comisă . Urletele unui nefericit pot oare să recheme din timpul fără întoarcere şi să îndrepte acţiunile deja săvârşite? Aşadar, scopul nu poate fi al­tul decât acela de a-l împiedica pe inculpat să aducă alte prejudicii concetăţenilor săi şi de a-i convinge pe ceilalţi că nu trebuie să comită acţiuni asemănătoare. Pedepsele, aşadar, precum şi metoda de a le aplica, trebuie să fie astfel alese încât – păstrând proporţiile  – să producă o impresie mai eficace şi mai de durată asupra sufletelor oamenilor şi o intervenţie cât mai puţin dătătoare de chi­nuri asupra corpului vinovatului. “

                                                             Cesare Beccaria – Despre infractiuni si pedepse


2 responses to “Primele condamnari cu executare in dosarul “Moravita”

Spune-ti parerea...

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 116 other followers

%d bloggers like this: