Sentinta Curtii de Apel Timisoara ar putea fi casata de catre ICCJ, iar cauza trimisa spre rejudecare Tribunalului Timis


Sentinta care va fi pronuntata in dosarul Moravita ar putea fi casata de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si trimisa spre rejudecare la Tribunalul Timis.

In conformitate cu art. 385^9 alin.(1) pct. 1 CPP hotaririle sunt supuse casarii cand nu au fost respectate dispozitiile privind competenta dupa materie sau dupa calitatea persoanei.In aceasta situatie, conform art.385^15 pct. 2 lit. c, ICCJ dispune rejudecarea de catre instanta competenta, respectiv Tribunalul Timis.

Curtea de Apel Timisoara a fost sesizata de Parchetul DNA avandu-se in vedere dispozitiile art. 281 pct. 1 lit. d) C. proc. pen. si ale art. 27 din Legea nr. 218/2002, in raport cu calitatea de organ de cercetare al politiei judiciare detinută de catre inculpatul M.V. .

De observat, insa, ca temeiul de drept invocat nu este aplicabil in cauza, deoarece Legea nr. 218/2002 este o lege speciala ce priveste organizarea si funcţionarea Poliţiei Romane, iar inculpatul M.V. facea parte, la momentul savarsirii infractiunilor retinute in sarcina sa, din structurile Politiei de Frontiera Romane, a carei organizare si functionare este reglementata de alta lege speciala, O. U. G. nr. 104/2001, act normativ care nu cuprinde dispozitii speciale de competenta materiala sau in functie de calitatea persoanei in cazul savarsirii de infractiuni de catre politistii de frontiera.

Politia Romana si Politia de Frontiera sunt doua institutii distincte din cadrul MAI , fiecare din acestea fiind organizate si functionand dupa legi proprii ( Legea 218/2002 pentru Politia Romana si OUG 104/2001 pentru Politia de Frontiera Romana) Astfel, raportat la calitatea de politist de frontiera a inculpatului M.V., acestuia nu ii pot fi aplicabile prevederile unei legi care reglementeaza organizarea si desfasurarea activitatii unei instituti publice din care acesta nu  facea parte la data savarsirii faptelor retinute in sarcina sa de parchet.

Mai mult decat atat, in cuprinsul art 10 din Legea 364/2004 privind organizarea si functionarea politiei judiciare se prevede faptul ca ,,….lucratorilor politiei judiciare li se aplica prevederile Statutului politistului si ale actelor normative ce reglementeaza  structura din care acestia fac parte’’.

Cu alte cuvinte, unui politist de frontiera care are calitatea de organ al politiei judiciare, asa cum este si cazul inculpatului M.V. ii sunt aplicabile prevederile Legii 360/2002 privind statutul politistului, prevederile OUG 104/2001 privind organizarea si functionarea Politiei de Frontiera si prevederile Legii 364/2004 privind organizarea si functionarea politiei judiciare. Dupa cum se poate observa, in nici unul din actele normative mentionate, nu ii este conferita Curtii de Apel competenta materiala de a judeca in prima instanta infractiunile savarsite de catre politistii de frontiera  indiferent daca acestia au sau nu calitatea de organe ale politiei judiciare.

In aceste circumstante, dispozitiile art. 27 din Legea 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, dat fiind caracterul lor special  (conform art. 15 alin 2 si 3 din Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa) sunt de stricta interpretare, motiv pentru acestea le sunt aplicabile in mod exclusiv politistilor care au calitatea de organ al politiei judiciare, fara a se putea extinde, in lipsa unui cadru normativ care sa prevada aceasta posibilitate, aplicabilitatea acestora si politistilor de frontiera care au calitatea de organ al politiei judiciare.

In acord cu distinctia de mai sus sunt si dispoziţiile art. 207 si art. 208 C. proc. pen., care deosebesc intre organele de cercetare ale politiei judiciare ca organe de drept comun si organele de cercetare speciale, printre care s-au enumerat expres la lit. d) a alin. (1) din art. 208 ofiterii politiei de frontiera anume desemnati.

In cazul in care ICCJ va mentine competenta Curtii de Apel si la judecarea recursului,  dupa solutionarea definitiva a cauzei , va putea fi sesizata CEDO privind incalcarea  art. 6 par. 1 din Conventie, care prevede ca : „Orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil […] a cauzei sale, de catre o instanta […] instituita de lege, care va hotari […] asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptate  impotriva sa.”

Stabilirea prin lege a instantei, ca element al unui proces echitabil, are in vedere competenţa de soluţionare a cauzei, atat din punct de vedere material cat si teritorial.

Anunțuri

2 responses to “Sentinta Curtii de Apel Timisoara ar putea fi casata de catre ICCJ, iar cauza trimisa spre rejudecare Tribunalului Timis

  • valerian dragomir

    Chiar daca toti inculpatii erau ofiteri de politie de frontiera cu aviz de politie judiciara tot nu puteau fi judecati de Curtea de Apel , deoarece legea prin care DNA a stabilit competenta este Legea 218/2002, care priveste organizarea si functionarea Politiei Romane.Aceasta lege nu poate fi aplicata unui politist de frontiera.Cat despre ce a spus procurorul de caz, sunt in masura sa confirm, deoarece chiar mie mi-a spus aceste vorbe.

  • Proces inechitabil

    Nu trebuie omis faptul că Matei a fost adus de la SPF Sânnicolau la începutul lunii decembrie 2010, el nefiind încadrat la Moravița. O întrebare pertinentă este ”De ce s-a dorit atragerea competenței Curții de Apel?”În ce privește câștigarea unui proces la CEDO nici procurorul nu a negat asta, el a spus ”Și ce dacă veți câștiga la CEDO, până atunci veți sta la pușcărie.” Asta înseamnă că procurorul știa dinainte care va fi hotărârea definitivă din România și era conștient că nu va fi un proces echitabil.

Spune-ti parerea...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: