Provocare vs oportunitate


O persoana este victima unei provocari sau “capcane” (entrapment) atunci cand este indemnata sau convinsa de catre agentii statului sa comita o infractiune pe care anterior nu a avut intentia de a o comite.Legea interzice condamnarea in acest caz.

Cu toate acestea, nu exista o provocare in cazul in care o persoana este gata si dispus sa incalce legea si agentii statului numai ofera ceea ce pare a fi o oportunitate pentru persoana de a comite infractiunea. Deci, o persoana nu este  o victima a provocarii in cazul in care persoana a fost  dispusa si capabila de a comite infractiunea atunci cand  oportunitatea de a o comite i-a fost acordata, si daca  agentii  statului nu au facut  mai mult decat  a oferi o oportunitate.

Pe de alta parte, in cazul in care dovezile lasa un dubiu rezonabil ca persoana nu a avut nici o intentie de a comite infractiunea, decat ca urmare a indemnului sau persuasiunii din partea agentilor  statului, atunci persoana nu este vinovata.

Exista  o provocare din partea agentilor statului daca sunt indeplinite urmatoarele trei conditii :

 1.  Ideea de a comite infractiunea  a venit de la agentii statului si nu de la persoana acuzata.
 2. Agentii statului au convins apoi persoana sa comita infractiunea. Insa, pur si simplu, doar oferindu-i posibilitatea de a comite infractiunea nu este acelasi lucru cu a convinge o persoana sa comita infractiunea.
 3. Persoana nu a fost pregatita si dispusa sa comita infractiunea inainte de contactul cu  agentii statului.

Referitor la problema provocarii acuzarea trebuie sa dovedeasca dincolo de orice indoiala rezonabila ca inculpatul nu a fost provocat de catre agentii statului.

Anunțuri

3 responses to “Provocare vs oportunitate

 • valerian dragomir

  Vedeti dumneavoastra, aveam de-a face cu doua situatii : una in care toti stiu, de la cel mai mic la cel mai mare, cum stau cu adevarat lucrurile si cealalta situatie in care toti se prefac ca lucrurile se desfasoara normal asa cum ar trebui sa se desfasoare intr-o institutie.
  Realitatea este insa, din pacate, prima situatie.Exemplific cateva situatii care s-au intamplat dar pe care nimeni nu le-ar recunoaste, ba mai mult, nici nu ar vrea sa vorbeasca despre asa ceva : cea in care adjunctul sefului IJPF Timis iti spune ca vor veni cca 20 de jurnalisti straini si trebuie organizat un mic protocol, cea in care adjunctul sefului de sector iti spune ca trebuie asigurata hrana, apa, cafea si tigari pentru muncitorii care vor lucra in punct (bineinteles ca acei muncitori nu faceau parte din firma sau firmele care au incasat banii pentru renovarea punctului), cea in care cineva de la IJPF le cere sefilor de sectoare sa faca o cheta sau niste sticle de whisky pentru ziua de nastere a sefului inspectoratului, cea in care un sef de la ITPF printr-un ofiter de la Moravita isi permite sa ordone acelor cateva agente audiate ca martor in dosarul Moravita lotul 2 sa nu cumva sa spuna ca la Moravita tot ce inseamna consumabile pentru dispecerat sunt suportate de cei care lucreaza in punct, ci ca ele erau asigurate de inspectorat.Cate astfel de situatii s-au intamplat si cati sunt dispusi sa vorbeasca despre ele?

 • Proces inechitabil

  Cand sefii primesc anumiti oficiali din alte state si consuma diverse produse fara sa le plateasca si-ti lasa tie nota de plata , nu este provocare ??? Cand renoveaza institutia si te obliga pe tine sa platesti masa muncitorilor , nu este provocare ???

 • Proces inechitabil

  Atunci cand statul iti taie 25% din salariu , iar sefii tai te obliga sa faci naveta fara sa-ti deconteze drumul nu este provocare din partea statului ?
  Cand pe langa asta te mai si detaseaza in alta localitatea fara sa le pese ca nu ai din ce plati drumul , nu este provocare ???

Spune-ti parerea...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: