Seful IGPF, chestor general Buda Ioan : „…Stress, dar… vorbeam la trei telefoane si nu raspundeau ai mei „.


Cazul Moravita este primul caz din istoria actiunilor investigative acoperite in care,  o ancheta judiciara derulata in mod conspirat este sprijinita de catre sefii  institutiilor publice  care,  in loc sa mentina nealterate functiile legitime ale institutiilor pe care le reprezinta, induc si mentin in randul personalului pe care il conduc o cultura organizationala bazata pe compromis, coruptie, imoralitate.

Daca folosirea unei capcane constand in creearea premiselor favorabile savarsirii unei infractiuni de catre persoane cunoscute cu preocupari infractionale este apreciata ca o masura legala in activitatile investigative acoperite  , sprijinirea acestor capcane de catre sefii institutiilor  publice in cadrul carora isi desfasoara activitatea persoanele suspecte este total interzisa intrucat priveaza persoana  tinta de posibilitatea de a avea o reprezentare obiectiva a rolului pe care institutiile publice ar trebui sa le aiba  si de posibilitatea de a rezista unei invitatii la implicare in acte de coruptie.

 Pentru a fi acceptata ca legala capcana autoritatilor judiciare trebuie sa ofere tintei posibilitatea de a alege intre a fi de partea legii sau a fi de partea  celor care incalca legea.

Daca sefii „persoanei tinta”,  la indicatia DNA,  inteleg sa adopte in fata subordonatilor o atitudine de compromis  si toleranta fata de actele de coruptie , atunci  subordonatii acestora percep coruptia ca avand un carcater oficial, reprezentand singura  valoare la care institutia publica din care face parte trebuie sa se raporteze.

Cu prilejul audierii sale de catre instanta de judecata, seful IGPF Buda Ioan a afirmat :

„Incepand cu anul 2009 la nivelul IGPF au fost intocmite mai multe planuri de actiuni si planuri de  masuri  privind combaterea coruptiei in randul propriului personal si al combaterii infractionalitatii transfrontaliere .Aceste planuri au fost semnate de mai multi sefi de structuri si aprobate de catre domnii ministrii.In aceste planuri de masuri exista sarcini concrete pentru inspectoratul general, inspectoratele judetene si pentru sectorele politiei de frontiera.”

Intr-adevar in anul 2009, pe vremea cand functia de  inspector general era ocupata de chestorul Nelu Pop, au fost intocmite respectivele planuri de masuri si planuri de actiuni.

Insa, din informatiile pe care le detin, aceste planuri  au fost abrogate la sfarsitul anului 2009.

Din analiza interceptarilor existente la dosarul cauzei rezulta ca seful IGPF chestor general Buda Ioan a actionat sub directa coordonare a SRI si DNA, mutand si numind politisti in functie cu incalcarea tuturor normelor ce reglementeaza activitatea de resurse umane din MAI, sub aparenta de legalitate a unui plan de masuri care , in realitate, nu exista.

Acest fapt rezulta dintr-o interceptare , in care seful IGPF Buda Ioan vorbeste la telefon cu o persoana neidentificata :

BI : …e destul de complicat sa stai [neinteligibil] cu SRI-ul, cu DNA-ul, dup-aia vezi ca nu-ti raspunde la telefon … stress, dar, va dati  seama ca … vorbeam la trei telefoane si nu raspundeau ai mei.

Ascultati inregistrarea aici http://youtu.be/GgkHd42xB6s

Anunțuri

6 responses to “Seful IGPF, chestor general Buda Ioan : „…Stress, dar… vorbeam la trei telefoane si nu raspundeau ai mei „.

 • valerian dragomir

  Mai pastram si pentru mai tarziu.

 • valerian dragomir

  Multumesc pentru informare.

 • valerian dragomir

  Domnule „cititor”, conform codului de procedura penala, anchetele sunt efectuate de catre procuror, cu respectarea secretului profesional si a confidentialitatii, cu atat mai mult in cazul unor anchete conspirate.Motivul este destul de simplu : pentru identificarea si tragerea la raspundere celor implicati in fapte penale.
  In dosarul Moravita, DGA a informat DNA la data de 05.10.2010 ca , citez : „…o parte din sumele de bani este data superiorilor din conducerea IJPF Timis si IGPF…” (vezi aici documentul https://justitiabili.wordpress.com/2013/10/22/din-sumele-de-bani-o-alta-parte-este-data-superiorilor-din-conducerea-ijpf-timis-si-igpf/)
  DNA, desi avea informatii despre implicarea conducerii IGPF in fapte de coruptie, solicita sprijinul si in acest mod devine o ancheta selectiva, in care anumiti oameni sunt ocoliti sau scosi din zona si altii adusi intentionat la Moravita pentru a fi executati.
  Legat de situatia mea, eu nu am negat niciodata faptele de care am fost acuzat , ci am pus in discutie respectarea principiului loialitatii administrarii probelor, o institutie care exista in orice sistem din lume si care a fost introdusa de la 1 februarie 2014 si in sistemul nostru (art. 100 Noul CPP).
  Principiul loialitatii presupune interzicerea folosirii oricaror strategii sau manopere care au drept scop provocarea unei persoane de a comite infractiuni.(vezi cauza CEDO Ramanauskas contra Lituania ). Capcanele judiciare sunt legitime pana la un anumit punct, de unde incepe abuzul statului.In situatia mea, aceasta capcana/scenariu al DNA a devenit nelegitim im momentul in care legenda folosita de investigatorul sub acoperire a fost confirmata de sefii mei respectiv, sefii de inspectorat si seful IGPF.Fara a intra in mai multe detalii, aceste lucruri se vor lamuri pana la definitivarea acestei cauze, iar cei care au actionat in afara cadrului legal, indiferent de ceea ce li s-a spus, vor raspunde.
  Am incercat si voi incerca in continuare sa arat cum s-au desfasurat lucrurile cu adevarat.Adevarul in integralitatea lui, fie ca asta convine sau nu anumitor oameni.

 • Dragomir Coruptu

  Dragomir Valerian, acuzat de de aderare la un grup infracțional organizat și luare de mită, în formă continuată (26 acte materiale), precum şi pentru complicitate la infracțiunea de contrabandă calificată, în formă continuată (22 acte materiale) – a primit 4 ani închisoare.

 • Un cititor

  Domnilor „JUSTITIABILI”, in general doar citesc si nu postez comentarii, dar, as dori sa aduc in atentie unele aspecte :
  – INTOTDEAUNA „actiunile investigative acoperite” sunt derulate cu anuntarea prealabila si cu sprijinul sefului institutiei vizate (exceptand cazul cand este vizat chiar el);
  – „sprijinirea acestor capcane de catre sefii institutiilor publice in cadrul carora isi desfasoara activitatea persoanele suspecte este total interzisa intrucat priveaza persoana tinta de posibilitatea de a avea o reprezentare obiectiva a rolului pe care institutiile publice ar trebui sa le aiba si de posibilitatea de a rezista unei invitatii la implicare in acte de coruptie”……”persoana tinta”, adica VOI, ar fi trebuit sa cunoasca rolul pe care il are in acea institutie si sa reziste unei „invitatii la implicare in acte de coruptie”, daca persoana respectiva ar fi avut COLOANA VERTEBRALA si ar fi intrat in serviciu cu gandul la a-si face datoria si nu cu gandul la a lua spaga, sperand sa nu fie prinsa.
  – „Pentru a fi acceptata ca legala capcana autoritatilor judiciare trebuie sa ofere tintei posibilitatea de a alege intre a fi de partea legii sau a fi de partea celor care incalca legea.”……ma intreb, oare atunci cand ati ales aceasta meserie, ati ales sa fiti de partea legii sau de partea celor care incalca legea? Sau trebuia sa vina DGA-ul sa va intrebe asta???
  – ” Daca sefii “persoanei tinta”, la indicatia DNA, inteleg sa adopte in fata subordonatilor o atitudine de compromis si toleranta fata de actele de coruptie , atunci subordonatii acestora percep coruptia ca avand un caracter oficial, reprezentand singura valoare la care institutia publica din care face parte trebuie sa se raporteze”….asta in cazul in care „persoana tinta” este o LEGUMA INCAPABILA sa gandeasca si care nu poate face diferenta intre a fi de partea legii, sau in afara legii.

  In concluzie, atunci cand ati ales sa faceti sau sa nu faceti actele de care sunteti acuzati, trebuia sa va ganditi si la consecinte. Acum e TARDIV!

  Bafta.

 • Proces inechitabil

  De ce nu dai toată înregistrarea???

Spune-ti parerea...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: