Seful SPF Moravita, Saptebani Cristinel despre Voda, dupa telefonul primit de la seful IGPF Buda Ioan: „Trebuie lasat in pace .Asta este.”


In acest articol voi prezenta anumite probe care pot demonstra ca seful IGPF chestor general Buda Ioan nu  a spus adevarul atunci cand a fost audiat de catre instanta de judecata cu privire la faptul daca  a sustinut in vreun fel activitatea desfasurata de investigatorul sub acoperire Voda.

Chestorul Buda Ioan a sustinut la momentul audierii sale urmatoarele : „Nu am avut nicio influenta si nici nu am efectuat vreo interventie pentru a sprijini activitatea desfasurata de investigatorul Voda.Nu am intervenit telefonic la Saptebani Cristinel pentru a revoca ordinul de numire a lui Voda din vama la zona verde.” – Declaratie de martor Buda Ioan

Mai precis este vorba de evenimentele petrecute in data de 13.01.2011.

Refacem sirul evenimentelor din ziua de 13.01.2011

Ora 13.18 – am fost sunat de catre seful de sector Saptebani Cristinel care mi-a transmis ordinul de a nu-l mai planifica pe agentul Voda sa desfasoare misiuni in punct, ci exclusiv la zona verde.

Ora 14.06 – l-am contactat telefonic pe Voda pentru a ne intalni.

Ora 15.00 – m-am intalnit cu Voda si i-am transmis ceea ce ordonase Saptebani.In acel moment Voda a afirmat ca isi va suna oamenii de la Bucuresti si ii va muta pe cei pe care ii banuia ca „l-au sifonat” la Saptebani ca da drumul la tigari.Era vorba de 6 agenti de pe tura noastra.Intalnirea a durat pana in jurul orei 15.45.

Ora 16.07 – convorbire telefonica intre seful de sector al SPF  Moravita, Saptebani Cristinel (SC)  si adjunctul acestuia Tudorica Marian (TM) :

TM: Da, domnu Cristi.

SC: Ce faci?

TM: Uite, am transmis asta si ma indrept spre sector.

SC: Bine.Daca vrei si ai treaba urgenta, poti sa mergi acasa, daca nu , asteapta-ma ca vin si eu inapoi la lucru.

TM: Pe la ce ora ajungi?

SC: Eu acuma plec din Timisoara.

TM: Deci dureaza cam 45 de minute, nu?

SC: Sper sa fie mai repede ca avem treaba cu Bucurestiul.Eu cat de repede pot, atat vin, eu in juma’ de ora daca pot …

TM: Hai ca uite mai intarzii pe la sector, te astept pe la sector.

SC: Bine, bine. Dar cred ca la Punct sau sa vedem unde primim dispozitia.

TM: Bun, eu te astept la sector.

SC: Bine, te sun daca intervine ceva.Oricum, eu sunt pe drum si vin inapoi.

TM: Bine, te astept la sector.

Ora 18.45seful de sector Saptebani Cristinel a venit in sala unde se desfasura pregatirea turei de serviciu si a prelucrat dispozitia sefului IGPF prin care 6 agenti de pe tura unde isi desfasura activitatea Voda erau mutati pe alte ture de serviciu, chiar din acea seara, intocmai cum afirmase Voda cu cateva ore inainte, cu ocazia intalnirii noastre. Dupa prelucrarea dispozitiei, seful de sector al SPF Moravita Saptebani Cristinel mi-a ordonat sa nu-l mai planific pe agentul Voda in punct, deoarece avea informatii ca acesta permite intrarea de tigari in tara. In  acel moment, Voda  a cerut permisiunea de a iesi din sala pentru a da un telefon.A revenit in sala dupa aproximativ 2-3 minute, dupa care a sunat telefonul mobil al sefului de sector Saptebani.Acesta a iesit din sala, a revenit dupa 2 minute si mi-a transmis ca ordinul se revoca si ca pot sa-l planific pe Voda unde doresc.Aceasta scena s-a derulat de fata cu intreg personalul turei de serviciu.

Ora 19.16 – convorbire telefonica intre seful de sector Saptebani Cristinel (SC) si adjunctul acestuia Tudorica Marian (TM) :

TM: Da, Cristi.

SC: Ciao, Marian. Stii ce rugaminte am?Am vorbit cu adjunctul (n.n. Mudure Ioan Vasile) si vrea si dumnealui dimineata situatia cu turele astea modificate.Vrea toate cinci turele componenta.

TM: Cum arata acuma.

SC: Ce?

TM: Zic, cum arata acuma.

SC: Cum este de maine.

TM: Da.

SC: Eu am fost la Punct, am discutat cu tura asta, … vezi ca … am luat o masura cu Voda si-am primit-o peste bot asa sub forma de upercut croseu si toate intr-unul, stii?Si am revenit de fata cu toata tura, m-am facut de cacao ca trebuie lasat in pace.Asta este.Deci, transmite-i si lui Sturdza ( n.n. imputernicit la comanda PTF Moravita) ca trebuie lasat in pace.Unde vrea Dragomir sa-l puna, acolo sa-l puna.Nici nu ma mai intereseaza.Eu vreau sa fac un lucru ca lumea si iese ca naiba.Asta e.

TM: Bine, Cristi.Lasa ca dimineata ii transmit.

Cele doua interventii ale sefului IGPF , respectiv emiterea dispozitiei de mutare a agentilor, asa cum sustinuse Voda ca se va intampla cu cateva ore inainte, si interventia telefonica la Saptebani de a revoca ordinul de mutare a lui Voda din punct,  au avut rolul, in primul rand, de a confirma influenta pe care Voda pretindea ca o are la nivelul conducerii IGPF, si in al doilea rand, de a crea tuturor reprezentarea ca  actele de coruptie si traficul de tigari sunt tolerate  si protejate chiar de conducerea Politiei de Frontiera.

La momentul audierii ca martor de catre instanta de judecata, Saptebani Cristinel a declarat referitor la acest episod din data de 13.01.2011 :

“…la momentul schimbului de tura, am dat dispozitie ca Voda sa nu mai desfasoare activitati in punctul de frontiera pentru ca existau date si indicii ca acesta permitea sa se introduca tigari din Serbia in Romania.Aceste elemente si aspect le-am adus la cunostinta inspectorului sef (n.n. Iures Cornel), dar nu au fost luate in seama … am dat dispozitie de mutare a lui Voda de la punct, insa la interventia sefului IGPF chestorul Buda Ioan a trebuit sa revoc ordinul.Mi s-a comunicat ca Voda are relatii pana la presedentie, ocazie cu care m-am conformat si am revocat ordinul … ” . 

Intrebat fiind cum a interpretat gestul sefului sau Buda Ioan de a-i infirma ordinul de indepartare a lui Voda din vama Moravita, Saptebani Cristinel a afirmat,  la finalul declaratie sale ca : „Mie personal mi s-a creat imaginea ca Voda intr-adevar are relatii suspuse si ca are sprijin politic, dupa sustinerea acestuia de catre inspectorul general al IGPF.” Declaratie de martor Saptebani Cristinel

La momentul audierii chestorului Buda Ioan de catre instanta de judecata am adresat intrebarea daca dumnealui personal a emis o dispozitie prin care 6 agenti au fost mutati de pe o tura pe alta.Acesta a refuzat sa raspunda , sustinand ca a raspuns deja si s-a consemnat.Instanta nu a facut niciun efort sa afle daca intr-adevar a existat o asemenea dispozitie si care a fost motivul emiterii ei, in conditiile in care mutarea unor oameni de la o tura la alta este atributul sefului de sector, nefiind nevoie ca tocmai seful institutiei  sa emita o dispozitie in acest sens.Instanta nu a consemnat aceasta intrebare si nici nu a facut vreo mentiune despre acest aspect.

Iata stenograma discutiei din sala de judecata din momentul audierii martorului Buda Ioan cu privire la emiterea dispozitiei :

[DV=Dragomir Valerian  BI=Buda Ioan  J=completul de judecata G=grefier]

DV: Plecand de la afirmatia dumneavoastra ca numirile si mutarile reveneau competentei sefului IGPF, o intrebare punctuala : Ati dat vreodata o dispozitie catre SPF Moravita prin care sa mutati politisti de pe o tura pe alta?

BI: Repet ce am spus de la inceput.Era un punct din acel plan de actiune si acel plan de masuri cu privire la rotirea personalului in interiorul sectorului sau in interiorul inspectoratelor judetene.

J: A mai spus si am si consemnat.Intrebarea dumneavoastra se regaseste.

DV: Eu nu am inteles daca a dat sau nu, ca e o intrebare destul de …

J: Deci a spus ca era in planul de actiune si ce am consemnat mai sus.

DV: Daca e DA sau NU ca dumnealui a spus ca numirile si mutarile reveneau sefului IJPF ceea ce e real, la nivel de sector, reveau sefului de sector, si intrebarea mea a fost…

J: Vreti sa citim declaratia?

DV: Intrebarea mea a fost daca dumnealui a dat dispozitia.

J: Haideti sa citim declaratia ca sa vedeti ca a raspuns la aceasta intrebare.

DV: Deci, nu a dat sau…

J: Nu stiu, hai sa citim declaratia.

G: (citeste declaratia) ”…Eu am dat dispozitie in respectarea planurilor de masuri mai sus mentionate care evident ca prevedeau si sarcinile trasate sefilor IJPF Timis pentru rotirea personalului.”

J: Aici eu consider ca a raspuns.

DV: Da, pai eu exact plecand de la aceasta afirmatie, ca sarcina mutarii oamenilor revenea sefului IJPF Timis.Si intrebarea mea a fost daca dumnealui, pentru ca nu-i revenea competenta in mod direct, daca dumnealui a dat vreodata dispozitie la SPF Moravita ca 6 politisti sa fie mutati, deci mutati, de pe o tura pe alta.

J: Personal, daca ati dat dispozitie ca la SPF Moravita… , da?

DV: … ca la SPF Moravita sa fie mutati de pe o tura pe alta 6 politisti de frontiera?.E vorba de 6 agenti.

BI: Tocmai am raspuns si s-a consemnat.

J: Da … haideti ca … a raspuns.Si eu spun ca a raspuns.

Ramane totusi aceasta intrebare : Daca totul s-a desfasurat in conditii de legalitate de ce totusi seful IGPF, in ciuda probelor existente, neaga ca ar fi sprijinit ancheta DNA sau ca ar fi facut vreo interventie pentru a sustine activitatea investigatorului sub acoperire Voda?

Si asta in conditiile in care cu doi ani inainte, in 2011, seful IGPF chestor general Buda Ioan  sustinea public ca a stiut  si a sprijinit operatiunea DNA.

 

Anunțuri

Spune-ti parerea...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: