„Mijloacele de investigare sa fie folosite in conditii de deplina concordanta cu Constitutia si cu reglementarile internationale si doar sub controlul unui magistrat judecator. „


Acesta este unul din mesajele transmise de presedintele Klaus Iohannis cu ocazia participarii la sedinta CSM din data de 6 ianuarie 2015.

Iata integral partea din discurs la care fac referire :

“Justitia trebuie exercitata cu demnitate, respect si sobrietate, nu etalata sub aspect de exotism mediatic. In acelasi timp, Justitia se face cu respectarea tuturor drepturilor si libertatilor civile, inclusiv a prezumtiei de nevinovatie si a dreptului la imagine. De asemenea, este fundamental ca mijloacele de investigare sa fie folosite in conditii de deplina concordanta cu Constitutia si cu reglementarile internationale si doar sub controlul unui magistrat judecator. Astfel, este esential ca magistratii judecatori si procurori sa exercite un control efectiv asupra proportionalitatii, legalitatii si utilitatii tuturor masurilor procesuale. Aici nu e vorba de a apara inculpatii si faptele lor de ochii opiniei publice, ci de exercitarea cu decenta a actului de justitie, de apararea principiilor care stau la baza oricarei societati democratice.”

 Acest lucru inseamna ca urmarirea penala trebuie sa se desfasoare cu respectarea  principiului loialitatii administrarii probelor, prevazut la art. 101 in noul cod de procedura penala:

Este oprit a se intrebuinta violenţe, amenintari ori alte mijloace de constrangere, precum si promisiuni sau indemnuri in scopul de a se obtine probe.
Este interzis organelor judiciare penale sau altor persoane care acţionează pentru acestea sa provoace o persoana sa savarseasca ori sa continue savarsirea unei fapte penale, in scopul obtinerii unei probe.

Remediul impotriva unor asememenea metede de investigare este excluderea probelor obtinute in mod nelegal, sanctiune prevazuta de art. 102 din noul cod de procedura penala.

Asadar, odata cu intrarea in vigoare a noului cod de procedura penala a fost creat cadrul legal, in acord cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului, pentru ca probele obtinute prin utilizarea unor metode de investigare care incalca drepturi fundamentale sa poata fi excluse din procesul penal.

Revenind la dosarul Moravita, ancheta DNA a fost realizata cu sprijinul celor despre care DGA sesiza DNA  ca sunt implicati in fapte de coruptie.

Desi fusesera informati de catre structura anticoruptie a MAI ca o parte din sumele de bani rezultate din traficul de tigari derulat prin vama Moravita era data superiorilor din  conducerea IJPF Timis si IGPFSesizarea DGA din 05.10.2010 procurorii DNA au solicitat sprijinul sefilor IGPF si IJPF Timis pentru desfasurarea anchetei .

Toate sustinerile investigatorului acoperit in ceea ce priveste motivul prezentei sale la Deta si ulterior la Moravita, au fost confirmate de sefii IGPF si IJPF Timis, pe tot parcursul desfasurarii anchetei.

Aceste interventii ale sefului IGPF si sefului IJPF Timis, care rezulta din probele administrate in cauza, mi-au creat reprezentarea ca sprijin un interes legitim al statului legat de traficul de tigari.

Niciunul din argumentele invocate de mine in ceea ce priveste existenta unei provocari nu au fost examinate de catre instanta de fond, desi ele erau sustinute de probe, respectiv interceptari telefonice, inregistrari ambientale, declaratii de martori si inscrisuri.

Niciuna din institutiile statului, respectiv MAI, Parchetul General, Inspectia Judiciara, ICCJ, pe care le-am sesizat cu privire la abuzurile comise in acest dosar in ceea ce ma priveste, nu au efectuat vreo verificare pentru a stabili daca sustinerile mele sunt sau nu reale.

Dosarul se afla acum pe rolul ICCJ si ramane de vazut daca va exista sau nu o examinare corecta si concreta  a aspectelor pe care le-am invocat.

Dreptul la un proces echitabil este respectat daca argumentele acuzatului sunt in mod real ascultate si examinate de catre instanta.

 

 

Anunțuri

6 responses to “„Mijloacele de investigare sa fie folosite in conditii de deplina concordanta cu Constitutia si cu reglementarile internationale si doar sub controlul unui magistrat judecator. „

 • valerian dragomir

  Aceasta a fost starea de fapt.Eu am actionat avand convingerea ca in spate este autoritatea statului.Aceasta reprezentare nu mi-am creat-o prin vorbe ci mi s-a creat, cu buna stiinta, de catre persoanele care au condus aceasta investigatie.Eu am cerut instantei sa analizeze faptele exact asa cum s-au desfasurat si sa ia o decizie.Oricare ar fi ea , insa sa fie o analiza corecta.

 • interesul

  Infracțiunile nu pot fi legitime chiar dacă ele sunt susținute de persoane cu funcții de conducere în instituțiile statului. Singura problemă in acest caz este că acele persoane ar fi trebuit să fie cercetate și condamnate pentru faptele lor , nu avansate.

 • valerian dragomir

  Nu crezi ca el devine legitim cand la crearea acestei reprezentari participa chiar autoritatile statului?

 • interesul

  Acela era un interes real ,dar nu legal sau” legitim”!
  .

 • valerian dragomir

  Am tot scris despre acest lucru, nu am dorit sa reiau.Intreaga stare de fapt este descrisa la pagina Capcana.Adevarul nespus despre operatiunea DNA din februarie 2011 link https://justitiabili.wordpress.com/about/.Fie ca ne convine sau nu, instanta trebuie sa analizeze aceasta stare de fapt si sa hotarasca daca a fost respectat principiul loialitatii administrarii probelor, mai exact daca a existat sau nu o provocare in ceea ce ma priveste.

 • interesul

  Și care crezi tu că era acel ”interes legitim al statului legat de traficul de țigări ” pe care l-ai sprijinit ?

Spune-ti parerea...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: