Ce obligatie are Romania in situatia in care este condamnata la CEDO ?


De fiecare data cand Curtea Europeana a Drepturilor Omului  pronunta o hotarare de condamnare impotriva Romaniei, institutiile abilitate din Justitie au obligatia de a lua anumite masuri pentru ca incalcarile constatate de CEDO sa nu se mai produca, in viitor,  in situatii similare.

In acest articol voi descrie procedura imediat urmatoare pe care un stat trebuie sa o  urmeze in situatia in care a suferit o condamnare la CEDO.

Statele care au adoptat Conventia s-au angajat  sa se conformeze hotararilor definitive ale Curţii in cauzele litigiile la care ele sunt parţi.(art. 46 din Conventie)

Adoptarea masurilor privind punerea in executare a hotararii CEDO de catre statul condamnat este supravegheata de catre Comitetul Ministrilor din cadrul Consiliului Europei, format din reprezentantii guvernelor celor 47 de state membre ale UE.

Din momentul in care o hotarare pronuntata de CEDO a ramas definitiva, statul vizat de respectiva decizie indica Comitetului de Ministri, cat mai curand posibil, masurile planificate si / sau luate intr-un asa-numit plan de actiune”.(„action plan”)

In planul de actiune sunt prezentate masurile individuale, respectiv cele care il privesc direct pe reclamant (cum ar fi : plata despagubirilor acordate, redeschiderea procedurilor judiciare, inlaturarea consecintelor incalcarii suferite s.a.) precum si masurile generale, care au scopul de a preveni viitoarele  incalcari similare.

Odata ce au fost luate toate masurile, un raport de masuri” („action report”) este inaintat Comitetului de Ministri.

Supravegherea este mentinuta  pana ce statul respectiv a luat toate masurile necesare atat pentru a inlatura consecintele incalcarii referitor la reclamant, cat si pentru a preveni pe viitor incalcari similare ale drepturilor prevazute de Conventie. Supravegherea este inchisa printr-o rezolutie finala a Comitetului de Ministri.

Dupa aceasta introducere si pentru o mai buna intelegere a chestiunii, in articolul urmator voi prezenta cum s-a desfasurat concret aceasta procedura in cauza Constantin si Stoian c. Romania , singura hotarare impotriva Romaniei in care CEDO a constatat existenta unei provocari din partea agentilor statului.

Pe scurt, in cauza Constantin si Stoian cei doi au invocat existenta unei provocari din partea agentilor sub acoperire.Instanta de fond a dispus achitarea, retinand faptul ca cei doi au fost provocati la comiterea infractiunii de catre agentii sub acoperire.Instanta de apel a casat hotararea primei instante si i-a condamnat pe cei doi la 5 si respectiv 6 ani de inchisoare.Ambii au sesizat CEDO.Dupa ce acestia isi executasera aproape in intregime pedeapsa, CEDO a constatat existenta unei provocari.ICCJ a dispus suspendarea hotararii de condamnare si a dispus eliberarea lor.Dupa redeschiderea procedurilor, ambii au fost achitati.Marius Constantin a obtinut in 2013 despagubiri morale in valoare de aprox. 100 000 euro, bani platiti de statul roman.

In articolul urmator voi arata care a fost planul de masuri adoptat de Romania  in aceasta cauza si care au fost masurile pe care Romania le-a apreciat ca sunt suficiente pentru ca o asemenea incalcare sa nu se mai repete.

Anunțuri

One response to “Ce obligatie are Romania in situatia in care este condamnata la CEDO ?

Spune-ti parerea...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: