Masurile generale adoptate de Romania ca urmare a constatarii de catre CEDO a unei provocari in cauza Constantin si Stoian c. Romania


Hotararea pronuntata de CEDO in cauza Constantin si Stoian c. Romania   a ramas definitiva la data de 29 decembrie 2009.

Romania a inaintat Raportul de masuri    Comitetului de Ministri la data de 27 iunie 2012 si prevedea adoptarea urmatoarelor masuri individuale si generale.

 Masurile individuale (cele care privesc pe reclamant)

Despagubirile acordate de CEDO reclamantului au fost platite integral de catre statul roman.Au fost redeschise procedurile judiciare prin revizuire in urma carora reclamantul a fost achitat.

Masurile generale ( cu scopul de a preveni incalcari similare cu cea constatata de CEDO)

Guvernul a considerat ca deficientele constatate de CEDO s-au datorat unor practici incorecte ale organelor de ancheta, si nu ca urmare a unei legislatii necorescunzatoare.

Pentru a se asigura ca autoritatile competente aplica cadrul legal actual in domeniul operatiunilor sub acoperire intr-un mod compatibil cu cerintele articolului 6, hotararile, impreuna cu un rezumat in limba romana care a subliniat principalele constatari  ale Curtii Europene, au fost transmise Parchetului General si  I.G.P.R. .

Aceasta masura a fost luata cu scopul de a disemina hotararile catre toate parchetele si unitatile de politie din intreaga tara, astfel incat sa poata fi dezbatute in ateliere de lucru si activitati legate de pregatirea profesionala a procurorilor si a unitatilor de politie cu atributii in operatiunile sub acoperire .

Pentru a se asigura ca instantele romane vor examina provocarea si vor conduce procesele , in cazuri similare, intr-un mod care este pe deplin compatibil cu cerintele articolului 6 din Conventie, autoritatile au procedat la publicarea si difuzarea la scara larga a acestor hotarari.

Este de asteptat ca aceste masuri sa garanteze ca dispozitiile CPP privind obtinerea probelor,  vor fi interpretate si aplicate in lumina cerintelor unui proces echitabil asa cum rezulta din aceste hotarari.

In acest scop, ambele hotarari au fost traduse in limba romana si publicata in Monitorul Oficial si pe site-urile ICCJ si CSM.

Guvernul a trimis traducerea hotararilor impreuna cu un rezumat al acestora Consiliului Superior al Magistraturii pentru diseminare catre toate instantele nationale

Cu ocazia intalnirii din 5-7 martie 2013, Comitetul de Ministri a adoptat Rezolutia prin care a inchis supravegherea executarii hotararii Constantin si Stoian.

In concluzie, Guvernul Romaniei a considerat ca masurile generale adoptate, respectiv traducerea si diseminarea hotararilor,  sunt de natura sa garanteze ca instantele nationale vor aplica principiile rezultate din aceste hotarari, in situatia in care un inculpat invoca existenta unei provocari.

Dar daca asemenea incalcari se repeta ? Ce masuri concrete ar putea fi luate? Este  oare aceasta procedura de supraveghere mult prea formala in ceea ce priveste masurile generale?

Se ridica asadar intrebarea daca aceasta procedura de supraveghere este intr-adevar una efectiva.

Pentru a putea face o comparatie,  voi prezenta masurile adoptate de un alt stat condamnat de CEDO, tot ca urmare a constatarii unei provocari din partea statului.Este vorba de masurile adoptate in cauza  Ramanauskas c. Lituania, o hotarare de referinta in materia provocarii in cazul infractiunilor de coruptie.

In Raportul prezentat de guvernul lituanian se precizeaza, ca masura generala, adoptarea de catre Curtea Suprema de Justitie a Lituaniei a unei decizii in care sunt enumerate principiile generale care trebuie avute in vedere de instantele nationale in cazurile in care au fost folositi investigatori sub acoperire.Aceasta decizie este obligatorie pentru toate instantele nationale si este , de fapt, o procedura de lucru, clara si predictibila, pentru cazuri similare.Ea cuprinde doar 6 articole, astfel :

1.Curtea Suprema de Justitie a subliniat ca simularea unui comportament infractional ca o tehnica de investigatie nu poate fi folosita pentru a incita la comiterea unei infractiuni si se poate aplica numai in cazul in care informatii credibile si obiective au fost deja obtinute in sensul ca activitatea infractionala a fost deja initiata.

2.Agentii statului nu pot actiona in calitate de persoane private pentru instiga terte persoane in a comite o infractiune, in timp ce actele persoanelor care actioneaza sub controlul si instructiunile unor functionari ai statului pentru a instiga terte persoane in a  comite o infractiune, constituie, de asemene, o provocare.

3.Se poate deduce ca exista un act de provocare chiar daca functionari ai statului nu actioneaza intr-o maniera foarte intensa si presanta, inclusiv in situatiile in care contactul cu terte persoane se face indirect prin intermediari.

4.Sarcina probei in procedurile judiciare revine autoritatilor de stat, care au obligatia de a infirma fiecare argument invocat de un inculpat  in ceea ce priveste provocarea de catre agentii statului la a comite o infractiune.

5.Odata ce provocarea este stabilita, toate probele obtinute prin provocare nu sunt admisibile. Marturisirea comiterii unei infractiuni  ca urmare a unei provocari, nu inlatura nici provocarea, nici efectele acesteia.

6.Este de preferat ca tehnicile sub acoperire sa fie supravegheate de catre o instanta, desi supravegherea de catre un procuror nu incalca, in sine,  Conventia.

La momentul in care Romania  adopta masurile generale privind respectarea de catre instantele nationale a principiilor stabilite  de CEDO in materia provocarii, eu invocam existenta unei provocari in dosarul Moravita.Despre modul in care a fost examinata de catre instanta provocarea invocata si efectul masurilor adoptate, in articolul urmator.

 

Anunțuri

Spune-ti parerea...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: