Sentinta pronuntata in dosarul Moravita 1 ar putea fi casata pentru lipsa motivarii, iar cauza trimisa spre rejudecare.Aplicabilitate directa a art. 6 din CEDO


In data de 14 ianuarie 2015 Curtea de Apel Cluj prin Decizia nr. 54/A/2015 a casat hotararea instantei de fond pentru lipsa motivarii, facand aplicare directa a art. 6 din CEDO.

Desi in noul cod de procedura penala nu este prevazut acest motiv de casare cu trimitere spre rejudecare, Curtea de Apel Cluj a facut aplicarea directa a art. 6 din CEDO  retinand faptul ca prin lipsa motivarii sentintei se incalca dreptul fundamental la un proces echitabil, precum si dreptul la un grad dublu de jurisdictie.

Aici puteti citi Decizia nr. 54/A/2015 a Curtii de Apel Cluj

Rationamentul utilizat de instanta in Decizia 54/A/2015 a Curtii de Apel Cluj  poate fi aplicat si sentintei pronuntate de Curtea de Apel Timisoara in dosarul Moravita – lotul 1.

Iata cateva fragmente relevante din hotararea sus-mentionata :

In sentinta trebuie analizata fiecare proba solicitata de procuror si de parti motivandu-se temeiurile de fapt si de drept care au condus la admiterea sau la respingerea fiecareia.

Aratarea in sentinta, in mod generic, ca vinovatia inculpatilor este dovedita, fara referire la apararile concrete ale acestora si la toate probele propuse, prin copierea integrala a rechizitoriului echivaleaza cu nemotivarea solutiei, caz de incalcare a dreptului la un proces echitabil.

Notiunea de proces echitabil cere ca instanta interna de judecata sa examineze problemele esentiale ale cauzei si sa nu se multumeasca sa confirme pur si simplu rechizitoriul, trebuind sa-si motiveze hotararea (Cauza Helle impotriva Finlandei, Cauza Boldea impotriva Romaniei).

In baza efectului devolutiv in apel, se produce o noua judecata in fond, ca regula, pe baza probatoriului deja administrat in cauza, insa, si a altor probe pertinente concludente si utile administrate pentru prima data in apel.

Efectul devolutiv nu poate fi insa inteles ca o administrare a intregului material probator si deci, ca o efectuare a intregii cercetari judecatoresti de catre instanta de apel, caci aceasta din urma este una de control judiciar, neputand suplini lipsa cercetarii judecatoresti in prima instanta.

In caz contrar, s-ar putea ajunge la situatii inacceptabile, in care prima instanta, in urma unei cercetari judecatoresti superficiale, solutioneaza cauza in fond, considerandu-se dispensata de respectarea principiilor care guverneaza faza de judecata, intemeindu-se pe imprejurarea ca, in baza efectului devolutiv, instanta superioara va administra ea insasi probele pe care, din motive subiective instanta de fond nu le-a administrat in mod nemijlocit.

Realizarea in apel a intregii cercetari judecatoresti, ar rapi inculpatilor un grad de jurisdictie si le-ar afecta in mod grav dreptul la aparare, cata vreme ei nu ar mai avea la dispozitie nicio cale de atac.

Motivarea hotararii reprezinta un element de transparenta a justitiei, inerent oricarui act jurisdictional.
Hotararea judecatoreasca nu este un act discretionar, ci rezultatul unui proces logic de analiza stiintifica a probelor administrate in cauza in scopul aflarii adevarului, proces de analiza necesar stabilirii starii de fapt desprinse din acestea prin inlaturarea unor probe si retinerea altora, urmare a unor rationamente logice facute de instanta si care isi gasesc exponentialul in motivarea hotararii judecatoresti.

Motivarea hotararilor justifica echitatea procesului penal, pe de o parte, prin dreptul justitiabilului de a fi convins ca justitia a fost infaptuita, respectiv ca judecatorul a examinat toate mijloacele procesuale si procedurale propuse de participanti si, pe de alta parte, prin dreptul acestuia de a cunoaste oportunitatea promovarii cailor de atac.

Aceasta pozitie este reliefata si de practica CEDO – cauza Boldea contra Romaniei, in care se arata ca “judecatorul trebuie sa raspunda cu argumente la fiecare dintre criticile si mijloacele de aparare invocate de parti”.

Anunțuri

Spune-ti parerea...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: