In atentia Prima TV : Dosarul Moravita nu este solutionat definitiv.Emisiunea „Dosarele DNA” in care ati abordat ancheta Moravita, este de natura a crea o presiune asupra completului de judecata.


Dosarul Moravita a fost prezentat in ultimele doua editii ale emisiunii „Dosarele DNA” ce ruleaza la postul Prima TV.

Pe site-ul Prima TV, realizatorii emisiunii sustin ca toate cazurile discutate in emisiune vor viza anchete incheiate, in care instanţa suprema de judecata a emis o sentinţa definitiva.

In primul rand dosarul Moravita nu este finalizat, el este in curs de judecata pe rolul ICCJ.

Aici puteti gasi dosarul http://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery[0].Key=id&customQuery[0].Value=100000000292360

Tot de pe site aflam ca emisiunea Dosarele DNA ofera povestea completa din spatele cazurilor de coruptie, precum si  marturii exclusive atat ale anchetatorilor, cat si ale acuzaţilor .

Stimati realizatori ai emisiunii „Dosarele DNA” , din calitate de acuzat in dosarul Moravita, as dori sa prezint cateva observatii , menite sa completeze adevarul  prezentat de DNA.

In interviul acordat de catre procurorul Lucian Papici acesta a afirmat ca „despre coruptia endemica din vami auzise din presa si din discutiile cu prietenii si rudele”.

Documentele spun insa altceva.

DNA stia despre ce se intampla in vama Moravita inca din 2008, atunci cand au fost efectuate cercetari in dosarul 54/P/2008.

Cercetarile au fost sprijinite de Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI).

La acel moment, DNA a autorizat  folosirea a 2 investigatori in cauza. Prin mijloacele de investigatie utilizate (interceptari telefonice, inregistrari audio-video ambientale, supravegheri operative s.a.) DNA a aflat despre cantitati uriase de tigari, provenite din magazinele duty-free, care intrau in tara  si pentru care se plateau sume de ordinul a sutelor de mii de euro.  Zilnic.

Au fost obtinute autorizatii de interceptare privind ofiteri din conducerea IJPF Timis si DPF Timisoara. Conexiunile in acest dosar mergeau pana la nivel de IGPF si MAI, avand insa si ramificatii catre zona politica.

Acest dosar 54/P/2008 a fost musamalizat de DNA prin conexarea cu dosarul Moravita din 2010.Autorizatiile de interceptare au fost scoase, iar inregistrarile si interceptarile efectuate nu au fost depuse la dosarul din 2010, asa cum era obligatoriu in urma conexarii, conform procedurii penale.

Presa online, ca tot vorbim de presa, scria la acel moment urmatoarele :

„Toate organele statului, incepand cu Garda Financiara si IPJ Timis si culminand cu serviciile secrete, cunosc in detaliu modul in care se practica contrabanda cu tigari neaccizate din duty-free-urile de la frontiera cu fosta Iugoslavie. Si, in afara de informari sterile, nimeni nu face nimeni. Ba mai mult, intorc capul si fac cota parte din marea evaziune fiscala. Exista o singura victima: statul roman! ” (sursa tiberiukiss.wordpress.chttps://om/2009/07/09/moravita-ultima-frontiera-i/)

Mai multe despre acest subiect aici https://justitiabili.wordpress.com/2012/04/05/dosarul-dna-54p2008-moravita/ si aici https://justitiabili.wordpress.com/2013/03/10/unde-sunt-interceptarile-din-dosarul-54p2008/

In sprijinul acestor afirmatii va prezint doar cateva documente din dosarul 54/P/2008:

28092014086Document-proba28092014082280920140832809201408528092014084

 

 

 

 

Procurorul Lucian Papici a afirmat in interviul acordat ca a fost nevoie de sprijin din interior, referindu-se probabil la sprijinul acordat de sefii IJPF Timis, IURES CORNEL si MUDURE IOAN, si seful IGPF, chestor general BUDA IOAN.

Insa, la momentul declansarii cercetarilor in dosarul Moravita, DGA avertiza DNA despre implicarea in fapte de coruptie tocmai a conducerii IJPF Timis si IGPF, citez „Din sumele de bani care le sunt remise cu titlu de mita, susnumitii impart o parte cu colegii lor, iar o alta parte din folos este data este data superirorilor din conducerea IJPF Timis si Inspectoratului General al Politiei de Frontiera”. Document-proba Sesizare DGA (pag.2, alin.2)

Astfel o parte din cei vizati de dosarul 54/P/2008 au fost „ocoliti” de ancheta DNA din 2010, fiind fie mutati de la Moravita, fie trimisi in concediu sau la diferite cursuri, fie prin interventii directe ale sefilor IJPF Timis si IGPF pentru a nu ajunge pe tura investigatorului sub acoperire.

Mai multe aici https://justitiabili.wordpress.com/2014/01/18/seful-igpf-chestor-general-ioan-buda-si-seful-ijpf-timis-iures-cornel-au-intervenit-pentru-ca-agentul-chira-dora-sa-nu-lucreze-pe-tura-investigatorului-voda/                            si

https://justitiabili.wordpress.com/2015/01/27/dna-a-incercat-aducerea-lui-chira-dora-pe-tura-investigatorului-voda-chestorul-buda-a-intervenit-iar-mutarea-nu-a-mai-avut-loc/

O intrebare legitima se impune : De ce DNA nu a intervenit in dosarul 54/P/2008?

Sub ochii DNA contrabanda cu tigari a continuat pana in iunie 2010, in  timp ce nicio institutie a statului nu a intervenit in stoparea acestui fenomen.Ceea ce duce la o alta intrebare : Cine a avut interesul ca acest fenomen, din care s-au obtinut sume de bani de ordinul milioanelor de euro, sa se desfasoare nestingherit?

Procurorul Lucian Papici a subliniat amploarea dosarului Moravita din 2010 .Ca sa intelegem amploarea dosarului 2010 trebuie sa facem comparatie cu cel din 2008 in care DNA nu a luat nicio masura.

In dosarul Moravita 2010, cantitatea de tigari retinuta in rechizitoriu de DNA, in cele patru luni de ancheta, este de aproximativ 1100 baxuri de tigari.

In dosarul Moravita 2008, cantitatea de tigari care intra zilnic in tara era de 1000-2000 de baxuri.Zilnic.

Iata ce scria presa  in 2009 despre cantitatile care intrau in tara prin vama Moravita :

“In luna aprilie duty-free-urile din Moravita au raportat catre DRV Timis vanzari in cantitate totala de 475.655 cartuse de tigari;

In luna mai cand s-a facut rocada mare intre Arad si Timis, in sensul ca vamesii din Nadlac au aterizat peste noapte la Moravita, iar cei de aici s-au dus la frontiera cu Ungaria, raportarile magazinelor de pe fasia cu fosta Iugoslavie au ajuns la 1.109.174. Practic, intr-o luna intreaga, magazinele din Moravita au triplat vanzarile.

In iunie duty-free-urile au dat lovitura de piata, comercializand fix 2.360.667 cartuse.” (sursa https://tiberiukiss.wordpress.com/2009/07/09/moravita-ultima-frontiera-i/)

Aceste lucruri s-au intamplat in perioada cand DNA instrumenta dosarul 54/P/2008 .

 

 

Anunțuri

One response to “In atentia Prima TV : Dosarul Moravita nu este solutionat definitiv.Emisiunea „Dosarele DNA” in care ati abordat ancheta Moravita, este de natura a crea o presiune asupra completului de judecata.

  • remus-latici

    Dragomir ! Poate postezi si desistarile unora de la IJPF ! Ca unii nici usturoi nu au mancat nici gura nu le pute ! Se vorbeste de desistari ale unora care acum sunt liberi !

Spune-ti parerea...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: