Faza initiala a operatiunii DNA in dosarul Moravita : Incadrarea investigatorului sub acoperire Voda la IJPF Timis s-a realizat in absenta unui cadru legal.


 CEDO a stabilit in jurisprudenta sa in materia provocarii anumite principii generale de care instantele interne sunt obligate sa tina cont atunci cand o persoana acuzata invoca existenta unei provocari din partea agentilor statului.

In urmatoarele articole voi face aplicarea acestor principii generale ale CEDO  raportat la situatia mea in dosarul Moravita.

Faza initiala a operatiunii DNA s-a desfasurat in absenta unui cadru legal sau a unei autorizari judiciare

Acest aspect a fost analizat de CEDO in cauzele Ramanauskas v. Lituania (par. 60) si Khudobin v. Rusia (par. 133-135) , Curtea retinand urmatoarele:

„… in cazul in care un acuzat afirma ca a fost provocat sa comita o infractiune, instantele penale trebuie sa efectueze o examinare atenta a materialului din dosar, deoarece ca un proces sa fie echitabil in sensul articolului 6 § 1 al Conventiei, toate probele obtinute ca rezultat al unei provocari trebuie sa fie excluse. Acest lucru este valabil mai ales in cazul in care operatiunea de politie a avut loc, fara un cadru legal suficient.”

Investigatorul Voda Mihai Cristian a fost incadrat la SPF Deta incepand cu data de 15.08.2010, prin dispozitia nr. S1109279 din 30.08.2010 a Sefului IJPF Timis IURES CORNEL, care prevedea :

„Cu data de 15.08.2010 agentul de politie VODA Alexandru MIHAI CRISTIAN (1810902020119) mutat la cerere de la Inspectoratul Judetean al Jandarmeriei Bihor prin dispozitia sefului Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane nr. S969 din 19.08.2010 si echivalat in grad profesional conform dispozitiei IGPF nr. 177362 din 15.08.2010, se numeste in functia de agent III la compartimentul Ture Serviciu la SPF Deta, pozitia 426 in statul de organizare.”

Incadrarea lui Voda la data de 15.08.2010 este confirmata de IJPF Timis intr-o intampinare formulata in cadrul unui proces pe Legea 544/2001 privind comunicarea unor informatii de interes public – Incadrare Voda la IJPF Timis (pag. 2, alin. 2)

La momentul numirii lui Voda la SPF Deta nu exista un dosar penal inregistrat la DNA privind politisti din cadrul SPF Deta.

Dosarul a fost inregistrat 3 saptamani mai tarziu, la data de 03.09.2010Proces-verbal de sesizare din oficiu , iar autorizarea investigatorului s-a realizat tot la data de 03.09.2010 –  Ordonanta de autorizare a investigatorului Voda

Cu toate acestea, DNA recunoaste ca incadrarea lui Voda Mihai Cristian la IJPF Timis si eliberarea cartii de identitate fictiva s-a realizat “sub directa coordonare si cu stiinta procurorilor de caz”.

Aceasta confirmare a DNA apare intr-un raspuns la un memoriu formulat de mine catre MAI privind temeiul legal al incadrarii lui Voda la IJPF Timis si eliberarea cartii de identitate fictiva.MAI a declinat memoriul catre DNA, motivand ca are legatura cu dosarul Moravita.

Raspunsul DNA aici :  Raspuns DNA incadrare Voda

In momentul incadrarii lui Voda la IJPF Timis la data de 15.08.2010, nu exista niciun act normativ care sa permita incadrarea unei persoane cu identitate fictiva intr-o institutie publica, in speta in Politia de Frontiera, intr-o functie publica.

Mai mult decat atat, la acel moment nu a existat nici macar o autorizare a procurorului pentru ca Voda sa-si desfasoare activitatea ca investigator sub acoperire, neexistand un dosar penal.

De altfel, procurorul nu l-a autorizat niciodata pe Voda sa desfasoare activitati autorizate in calitate de politist de frontiera, asa cum rezulta din Ordonanta de autorizare a investigatorului Voda

In art. 12 din Regulamentul de Organizare si Functionare al DGA se prevede ca “in scopul descoperirii faptelor, identificarii faptuitorilor si obţinerii mijloacelor de proba, DGA poate folosi investigatori sub acoperire , in baza autorizarii date de procuror, in conditiile legii”.

Se ridica intrebarea cum a putut fi folosit ofiterul sub acoperire Voda Mihai Cristian daca nu exista o autorizatie a procurorului si nici un dosar penal?

De asemenea, la cel moment nu exista un cadru legal care sa permita emiterea unei carti de identitate fictiva pentru investigatori sub acoperire.

Articolul 42 alin. 3 lit. a din Regulamentul de Organizare si Functionare al DGA prevede ca investigatorii sub acoperire “culeg, in mod conspirat, in baza autorizarii procurorului, date si informatii privind savarsirea sau pregatirea savarsirii unei fapte de coruptie, in vederea obtinerii mijloacelor de proba, cu respectarea prevederilor legale in vigoare”.

Analizand toate aceste documente se desprind cateva intrebari :

1.In ce cadru legal au actionat procurorii DNA, care au cunoscut si supravegheat infiltrarea lui Voda la IJPF Timis, avand in vedere ca nu exista un dosar penal pe care acestia sa-l fi instrumentat in acel moment?

2.In ce calitate a actionat Voda din data de 15.08.2010 cand a fost numit la Deta si pana la 03.09.2010 cand a fost autorizat ca investigator sub acoperire?

3.Cum s-a realizat de catre DNA, in conditii legale, infiltrarea lui Voda la IJPF Timis- SPF Deta?

4.Cine a fabricat dosarul de personal al lui Voda, dosar care a fost trimis la IJPF Timis – Biroul Resurse Umane in momentul numirii acestuia la SPF Deta?

5.Sunt exonerati de raspunderea penala cei care au sprijinit infiltarea lui Voda la IGPF si IJPF Timis , avand in vedere ca numirea unei persoane cu identitate fictiva in cadrul unei institutii publice, cu buna stiinta, este abuz in serviciu?Afirm acest lucru in contextul in care fostul adjunct al sefului IJPF Timis, MUDURE IOAN VASILE,  a declarat cu ocazia audierii in instanta ca stia ca Voda este investigator sub acoperire.

6.De ce procurorii DNA nu au dorit sa inregistreze dosarul penal inca din momentul numirii lui Voda la IJPF Timis, respectiv 15.08.2010?

 Continuare in articolul urmator.

Anunțuri

Spune-ti parerea...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: