Audierea de catre ICCJ a fostului sef al IJPF Timis, IURES CORNEL


Legenda: CJ – complet de judecata  AV – avocat DV  IC – Iures Cornel  DV – Dragomir Valerian

IC : Nu am avut legatura cu investigatorii sub acoperire ce activau in vama Moravita .Am cunostinta doar despre existenta unor informatii inca din cursul anului 2010 vizand faptul ca in acea vama sunt suspiciuni in ceea ce priveste comiterea de infractiuni.

CJ: A existat un plan de masuri complexe pentru prevenirea si combaterea coruptiei ?

IC: Da, a fost intocmit la nivel de inspectoratului judetean de politie de frontiera un astfel de plan, in contextul in care ne pregateam pentru o evaluare Schengen in luna octombrie si prin urmare a existat un astfel de plan si pentru prevenirea faptelor de coruptie.

CJ: In ceea ce priveste personalul vamal, exista in acest plan vreo referire expresa cu privire la Dragomir Valerian sau erau doar chestiuni generale?

IC: Erau chestiuni generale pentru ca nu putem vorbi la nivelul inspectoratului judetean despre un anume lucrator al politiei de frontiera romane.

CJ: Si cu privire la personalul din vama, care era masura generala? Se pastrau acolo , se mutau sau ce se intampla ?

IC: In primul rand, asa cum am transmis tuturor, asa cum sunt prevederile legale si acum si erau si atunci, faptele de coruptie trebuiau sesizate de indata procurorului pentru luarea masurilor legale.

CJ :Planul respectiv viza chestiuni de ordin general si nu priveau expres persoana numitului Dragomir Valerian.

CJ : Si pana la urma, pe ce fundal l-ati mutat pe Dragomir de la Deta la Moravita, care a fost motivarea?

IC: Incerc sa-mi amintesc sa fiu cat mai exact… in momentul respectiv se facusera mai multe mutari, mai multe detasari de personal, pentru ca incercam sa aducem acolo oameni cu o anumita experienta si cu un anumit nivel de cunostinte personale.

CJ: Si Dragomir Valerian era unul dintre acestia?

IC: Din punctul meu de vedere, nu aveam referinte negative despre acest ofiter cata vreme a lucrat la Deta, iar daca retin bine de atunci, informatiile obtinute la nivel de comanda prin intermediul ofiterilor de comanda ai sectorului Deta acolo unde a activat dumnealui  nu aveam referinte negative.

CJ: Ce stiti, investigatorii care si-au desfasurat activitatea la Moravita, au instigat in vreun fel politistii sau vamesii sa comita infractiuni?

IC: Eu stiu ca nu.In niciun caz nu a fost vorba de asa ceva.

CJ: Ati primit vreo reclamatie verbala sau scrisa din partea vreunui vames sau politist de frontiera cu privire la faptul ca anumiti colegi ii instiga sa comita infractiuni?

IC: Eu nu imi amintesc sa fi primit o astfel de sesizare verbala sau scrisa.

(intrebari adresate de avocat)

AV: Daca la randul lui este cercetat intr-un dosar penal disjuns din acest dosar?

CJ: Iures Cornel sunteti sub vreo investigatie penala? Se deruleaza vreo investigatie penala fata de dumneavoastra?

IC: In momentul de fata nu as putea sa dau un raspuns cert pentru ca nu am fost audiat vreodata de un organ de urmarire penala sau sa mi se aduca la cunostinta concret un astfel de aspect .Deci nu as putea sa dau un raspuns cert.

AV: Cand a aflat despre ancheta DNA?

CJ: Ce vreti sa urmariti cu aceasta intrebare?

AV: Am vrea sa vedem in ce masura dansul stia de ancheta si in ce masura a sprijinit efectiv prin acte disimulate aceasta ancheta, s-a implicat fara a avea o calitate procesuala.

CJ: Care e teza probatorie?

AV: Starea de provocare.

CJ: Vreti sa intrebam daca Iures Cornel i-a provocat?

AV :Nu, onorata instanta, nu. Intrebarea este punctuala : Cand anume, dansul a zis ca la un moment dat a aflat ca se desfasoara anumite activitati operationale.Am vrea sa stim cand anume a aflat, sa precizeze in timp, daca stie, daca isi aminteste.

CJ: Cand ati aflat ca se desfasoara activitati operationale la Moravita?

IC: In toamna anului 2010, dar nu as putea preciza o data certa sau o luna certa, posibil sa fie luna septembrie sau octombrie, dar as gresi daca as spune o data certa.

AV: Daca mutarea lui Dragomir de la Deta la Moravita a fost facuta la ordinul expres al domnului Buda Ioan, sef al Politie de Frontiera.

CJ: Ati primit ordin de la Buda Ioan sa-l detasati pe Dragomir Valerian de la Deta la Moravita?

IC: Nu-mi amintesc si, sincer, domnul inspector general stie de existenta unui ofiter din aceasta tara, avand in vedere competenta dumnealui ?

AV: Onorata instanta, intrebarea era foarte clara si cere un raspuns neechivoc.Dansul cand vrea sa fie foarte precis, o face foarte bine.Dansul a spus ca nu-si aminteste.Inseamna ca exclude posibilitatea sau accepta ca exista si posibilitatea asta sa fi primit un ordin? Daca ar putea din perspectiva asta sa transeze lucrurile.

CJ: Este posibil ca Buda Ioan sa fi dat ordin sau excludeti persoana sa ?

IC: E foarte greu sa spun in mod cert. Mi-a dat ordin sau nu mi-a dat ordin?

AV: Daca decizia de detasare a fost luata in mod individual sau dupa o consultare prealabila a factorilor de conducere.

CJ : Da, respingem intrebarea.Inclusiv intr-o abordare judiciara in contencios administrativ ati …

AV: Onorata instanta, dar acolo nu am putut lamuri , acolo pe exceptia lipsei de interes ni s-a respins , nu am intrat pe fond, acolo nu s-a discutat niciodata pe nelegalitate.Am dorit sa lamurim acest aspect.Ni s-a respins acest lucru.

CJ: Vi se respinge si aceasta intrebare.

AV: Am putea sa o notam?

CJ: Sa consemnati intrebarea.Deci, care este intrebarea ?

AV: Daca aceasta decizie a fost adoptata individual sau dupa o consultare a factorilor de conducere.

CJ: Bun.

AV: Daca ne poate preciza cine a participat la sedinta factorilor de conducere.

CJ : E pe aceeasi linie probatorie , respingem si aceasta intrebare, o consemnam.

AV: Daca in perioada anchetei DNA ati fost vreodata contactat telefonic de catre seful dumneavoastra Buda Ioan pentru a emite dispozitii de detasare a politistilor de frontiera , de la o tura la alta.Daca a efectuat acte administrative , a dispus acte administrative de mutare a unui politist de frontiera de la o tura la alta, in aceasta perioada de timp.

CJ: Iures Cornel, ati dispus dvs. personal vreo detasare a unui politist de frontiera de pe o tura pe alta la vama Moravita?

IC: As zice ca nu, pentru ca era atributul dat la nivelul sectorului si in conditiile date tind sa cred ca nu am facut o astfel de… pentru ca erau treburile pe care oamenii de acolo trebuiau sa si le organizeze .

AV: Daca a desfasurat vreo activitate concreta de sprijinire a legendei de influenta pe care Voda pretindea ca o are asupra sa. Daca a intervenit concret pentru sprijinirea unei legende de influenta pe care investigatorul in fata colegilor sustinea ca o are asupra sefului de inspectorat.

CJ: Care e teza probatorie pe care o urmariti, idea de provocare sau idea de colaborare a clientului dvs. cu investigatorul ?

AV: Onorata instanta, ideea de creare a unei anumite reprezentari, i-a creat o anumita reprezentare a existentei unui interes legitim prin implicarea inclusiv a sefului de inspectorat.

CJ: Respingem aceasta intrebare cu motivarea ca aspectele legate de asa-zisele legende intra in specificul atributiilor investigatorului cu titlu general, insa punem totusi intrebarea d-lui Iures Cornel daca are vreo reprezentare in sensul ca Dragomir Valerian  sa figureze in vreun document ca fiind persoana de colaborare in cadrul anchetei penale .Il stiti pe Dragomir Valerian ca fiind colaborator cu organele de ancheta ?

IC: Categoric nu.

AV: Daca e atat de categoric cu privire la acest aspect ca stie sigur ca nu a fost colaborator, dansul in egala masura spune ca nu a stiut de ancheta DNA, nu a sprijinit, nu s-a implicat, nu a avut, de altfel, nicio calitate.Cum poate sa stie atat de sigur ca …

CJ: Pai intrebarea noastra a vizat, ati vazut si teza pe care am propus-o, daca din documentele care i-au parvenit in fata ochilor .

AV: Pai da, dar a fost intrebat daca a stiut de ancheta DNA si a negat la fel de categoric ca nu a stiut de ancheta DNA.

CJ: Nu ati inteles dvs., dansul a stiut despre un plan de masuri anticoruptie generale si a auzit ca se deruleaza o activitate la Moravita, nu stie date concrete, cine era investigator, ce operatiune avea.

AV: Putem sa consemnam intrebarea ?

CJ: De unde are reprezentarea atat de categorica atata vreme cat nu stia de ancheta.Respingem intrebarea intrucat martorul nu a fost echivoc.

AV: Daca este adevarat ca la sfarsitul unei vizite la Moravita a fost salutat amical sub apelativul „Salut, Cornel”.

CJ: Bun si sa zicem ca da, cu ce va ajuta?

AV: Dansul a negat existenta unei legaturi intre el si Voda , nu l-a cunoscut.Ma rog, poate ar trebui sa pun aceasta intrebare, in primul rand, daca il cunostea pe investigatorul Voda?

CJ: Ati fost vreodata la Moravita si v-ati salutat cordial cu investigatorul Voda?

IC: Nu.Nu m-a salutat nici investigatorul Voda, nici alti fosti subordonati de-ai mei cu acest apelativ.

AV: Prin actul de detasare, in acelasi timp l-a detasat si pe investigatorul Voda.Ce motive au stat la baza detasarii lui Voda? Dansul nu stia de existenta unei anchete.

CJ: A declarat martorul ca nu are detalii in acest sens .

(intrebari adresate de inculpat Dragomir Valerian)

DV: Domnul Iures a spus ca in toamna anului 2010 a aflat despre ancheta DNA .Poate sa spuna mai exact cand a aflat de ancheta, inainte sau dupa ce s-a realizat detasarea mea la Moravita.

CJ: Nu a spus ca efectiv stia de ancheta.A vorbit odata despre un plan de masuri generale si dupa aceea despre suspiciunea ca la Moravita s-ar comite infractiuni.Niciun moment nu a spus ca stie ca DNA a intrat acolo.

DV: Adjunctul dumnealui dl. Mudure fiind audiat in prima instanta a declarat ca a aflat ca Voda este investigator in luna septembrie 2010.

CJ: Da,  dansul nu stie.

DV: Daca detasarea mea la Moravita s-a facut pentru a sprijini ancheta DNA .

CJ: L-am intrebat daca ati avut un aport efectiv in cadrul acestei anchete si dansul a spus categoric nu.

DV: Nu, daca prin aceasta mutare,  daca detasarea mea a fost facuta pentru a sprijini ancheta DNA.Dumnealui a emis dispozitia de detasare.

CJ: Domnul Iures, prin detasarea numitului Dragomir Valerian de la Deta la Moravita, acest lucru s-a facut cu scopul de a aduce sprijin anchetei penale?

IC: Eu nu stiu sa fi fost vorba de asa ceva.

CJ: Excludeti acest lucru ca numitul Dragomir Valerian sa-si fi adus aportul la ancheta?

IC: Eu nu pot sa spun ca si-a adus sau nu si-a adus, spun ca nu stiu eu …

Anunțuri

Spune-ti parerea...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: